Preludier (Rakhmaninov)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sergej Rakhmaninov skrev en rekke preludier, alle for solopiano. I likhet med Chopin fullførte Rakhmaninov 24 preludier i alle dur- og molltonearter, men en viktig forskjell mellom de to er at Rakhmaninovs preludier mye sterkere er bundet opp til rytmikken. Han skaper i stedet melodier som alle gjenspeiler den rytmiske pulsen hvert preludium innehar[1].

Historie[rediger | rediger kilde]

Første komposisjoner[rediger | rediger kilde]

Rakhmaninovs første forsøk var et preludium i ess-moll, ett av hans Fire stykker i 1887. I juli 1891 skrev han også et preludium i F-dur, som senere ble arrangert for cello og piano. Ingen av disse to preludiene ble utgitt i løpet av Rakhmaninovs levetid.

Preludium i ciss-moll[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Ciss-moll-preludiet

I 1892 utga Rakhmaninov en samling kalt Morceaux de fantaisie (op. 3). Denne inneholdt fem komposisjoner for solo klaver, alle med ulike titler. Ciss-moll-preludiet var her nummer to. Dette stykket ble så populært at det nærmest ble hans trumfkort, men samtidig en klump om foten, ettersom publikum alltid ville høre preludiet under hans mange konserter.

10 preludier, op. 23[rediger | rediger kilde]

G-moll-preludiet, op. 23 nr. 5, var det første som ble skrevet til samlingen (i 1901). 9 andre preludier fulgte i 1903, og samlingen ble utgitt i 1903.

13 preludier, op. 32[rediger | rediger kilde]

I 1910 komponerte Rakhmaninov sitt andre hefte med preludier.

Siste preludium[rediger | rediger kilde]

I 1917 skrev Rakhmaninov et preludium i d-moll for å vise sin misnøye med oktoberrevolusjonen. Selv om han forlot Russland bare måneder senere (for aldri å vende tilbake), overlevde notene revolusjonen. Preludiet ble først utgitt til komponistens 100-årsfeiring i 1973.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Rough Guide To Classical Music On CD, Rough Guides Ltd 1994, s. 284, ISBN 1-85828-113-X

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]