Praktkortvinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Praktkortvinger
Oxyporus rufus
Nomenklatur
Oxyporinae
Populærnavn
praktkortvinger[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
Økologi
Antall arter: bare én art funnet i Norge
Inndelt i
  • Oxyporus

Praktkortvinger (Oxyporinae) er en artsfattig gruppe av biller som hører til den store familien kortvinger (Staphylinidae). Det er bare funnet én art, Oxyporus rufus, i Norge. De kan lett kjennes på relativt stor størrelse, gilde farger i rødt, gult og svart og stort hode med svært store kjever (mandibler).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middels store (7 – 12 mm), brokete fargede biller. Kroppen er blank og tilsynelatende hårløs. Hodet er stort, minst så bredt som brystskjoldet (pronotum) og omtrent så langt som bredt. Fasettøynene er ganske små og sitter i hodets forhjørner. Antennene er korte og fortykkede mot spissen. Kjevene (mandiblene) er sigdformede og svært lange, ofte lengre enn resten av hodet. Labialpalpene (det innerste paret av munnfølere) er uvanlig lange og det ytterste leddet er fiskespord-formet. Brystskjoldet (pronotum) er nokså lite, bredere enn langt, som oftest rødt på farge, blankt og glatt. Dekkvingene er ganske korte, med et par punktrekker, farget i rødt, gult og svart. Bakkroppen er gjerne rød med svart spiss. Beina er temmelig korte, tynne, leggene (tibiae) er litt krumme. Bilde kan finnes på: [1]

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse billene lever på ulike slags sopp, blant annet rørsopper og fluesopper. De graver tunneler i soppen og spiser insektlarver, men trolig også selve soppen. Larvene er soppspisere. Disse flotte billene er dessverre ikke vanlige i Norge.

Systematisk inndeling / norsk art[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 14. november 2020. Besøkt 14. november 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Zahradník, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. Omtale av Oxyporus rufus s. 256-257.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]