Prøysenprisene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Prøysenprisen»)
Prisene ble opprettet i 1974 til ære for kunstneren Alf Prøysen

Prøysenprisene, eller Alf Prøysens hederspriser, er tre norske priser som deles ut til «meget anerkjente kunstnere innen forskjellige sjangre». Prisene som deles ut er Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris. Hver av prisene består av en sølvplakett og 25 000 kroner.

Prisene gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Prøysen. Prisene ble opprettet til ære for dikteren Alf Prøysen i 1974 gjennom et samarbeid mellom NRK og Sparebankforeningen i Hedmark og Oppland. De to partene utgjorde Alf Prøysens Minnefond, som sto for utdelingen av prisene.

Siden 2018 deles prisene ut av organisasjonene Norsk forening for komponister og tekstforfattere – NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere. I juryen for 2022 satt Kari Bremnes, Erlend Ropstad og Liv Gulbrandsen.

Mottagere av Prøysenprisene får en medaljong som er tegnet og modellert av myntgravør Øivind Hansen.

Prøysens samarbeidspartner Otto Nielsen fikk æresprisen i 1980
Anne Grete Preus fikk Prøysenprisen 2008
Frida Ånnevik fikk Prøysenprisen 2015
Barnebokforfatteren Maria Parr fikk Teskjekjerringprisen 2009
Forfatteren Gro Dahle og tegneren Svein Nyhus fikk Teskjekjerringprisen i henholdsvis 2003 og 2013.

Statutter[rediger | rediger kilde]

Statutter for Alf Prøysens Hederspriser Prøysen-prisen, Teskjekjerring-prisen og Alf Prøysens Ærespris

§ 1 Prisene er opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. I sin nåværende form er prisene en videreføring av Alf Prøysens Minnefond som ble opprettet etter initiativ av Hedmark og Oppland Sparebankforening. Fra og med 29.1.96 er Libris A/S og NOPA ansvarlige for finansiering og utdeling av prisene.

§ 2 Prøysen-prisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. Prisen kan gis til én person eller til flere som har samarbeidet om en oppgave. Teskjekjerring-prisen tildeles etter de samme kriterier som nevnt ovenfor, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisene kan også tildeles grupper eller institusjoner. Juryen kan i tillegg beslutte å utdele Alf Prøysens Ærespris for langt og fortjenstfullt virke innenfor de samme områdene som dekkes av de to andre prisene. Det er opp til juryen å bestemme om denne prisen skal deles ut.

§ 3 Prisene deles ut hvert år i desember. Utvelgelsen av prisvinnerne foretas av en jury som oppnevnes av styrene i NOPA og Libris A/S i fellesskap. Juryen konstituerer seg selv.

Prøysenprisen[rediger | rediger kilde]

Prisvinnere

Teskjekjerringprisen[rediger | rediger kilde]

Prisvinnere

Alf Prøysens Ærespris[rediger | rediger kilde]

Prisvinnere

Prøysenstjerneskuddprisen[rediger | rediger kilde]

I 2016 ble det etablert en egen Stjerneskuddpris som ble delt ut sammen med de ordinære Prøysenprisene. «Stjerneskuddprisen skal gå til en ung utøver født i 1996 eller senere som viser talent og evner innen de kunstsjangrene vi forbinder med Alf Prøysen.»[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hvem er hvem i norsk kulturliv?. Dreyer. 1987. ISBN 8209104268. 
  2. ^ a b «Musikkhumorist får Prøysenpris». ballade.no. 24. november 2018. Besøkt 25. desember 2018. 
  3. ^ a b c «Disse fikk Prøysenprisene i helga». ringsaker-blad.no. 24. november 2019. Besøkt 30. november 2019. 
  4. ^ a b c «Prøysenpriser til Jørgen Nordeng, Sykehusklovnene og Valkyrien Allstars». Norsk Viseforum (norsk). Besøkt 7. desember 2022. 
  5. ^ «Med egen barnekunstskole og egen nærradio drevet hovedsakelig av ungdom, har Vega kommune markert seg med kulturtiltak spesielt for barn og unge. Kommunen har bare 1.500 innbyggere, men har satset sterkt på barnehager, skoler, musikkskole og fritidsklubb. Juryen for Teskjekjerringprisen gir Vega ros for at kommunen tar neste generasjon på alvor og at den er bevisst på at en investering i barna er en investering i framtida.» NTB, 16. desember 1989
  6. ^ «Kari Stai fikk Teskjekjerringprisen!». NBU. 23. november 2022. Besøkt 7. desember 2022. 
  7. ^ «Teskjekjerringprisen til Horst og Sandnes». bok365.no. 24. november 2023. Besøkt 24. november 2023. 
  8. ^ Ny prøysenpris med kulturskoleelever i «målgruppa»; kulturskoleradet.no, 25.10.2016
  9. ^ Prisdryss på Prøysens dødsdag; NTB, 23.11.2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]