Prøvehopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En prøvehopper er en skihopper som hopper i forkant av eller i konkurranser for å teste farten eller forholdene, eller holde sporet i stand. I konkurranser i snøvær brukes prøvehoppere ved behov mellom konkurransedeltakerne, for å hjelpe til med å holde sporet fritt for snø når det oppstår pauser i konkurransen på grunn av værforholdene, fall eller justering av farten og omstart underveis i konkurransen.

Prøvehoppere deltar ikke i konkurransen og får ikke stilkarakterer, men kan imidlertid sette personlige lengderekorder når de hopper med samme fart som deltakerne i konkurransen. Ofte er prøvehoppere lokale hoppere som ikke er kvalifisert til konkurransen, men også andre hoppere kan være prøvehoppere, og kombinertløpere er ikke sjelden prøvehoppere i konkurranser i spesielt hopp.

Prøvehoppere tilsvarer delvis prøvekjørere i alpint, som ved behov tester slalåm- eller utforløypene før og i konkurranser.

I internasjonale konkurranser krever FIS at arrangøren skal ha tilgjengelig minst 12 kvalifiserte prøvehoppere hver konkurransedag. Disse prøvehopperne må være minst 18 år gamle, og i stand til å hoppe fra den avsatsen som juryen bestemmer.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]