Post- og teletilsynet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Post- og teletilsynet
PT
Type Forvaltningsorgan
Virkeområde Norge
Etablert 1. februar 1987[1]
Direktør Torstein Olsen
Hovedkontor Lillesand
Lokale ledd Bergen, Lillehammer, Lødingen, Ski, Trondheim
Eier Samferdselsdepartementet
Ansatte 151 (2014)[2]
Nettside www.npt.no
Tidligere direktør Willy Jensen

Post- og teletilsynet (PT) er en norsk statlig etat som regulerer og overvåker post- og telekommunikasjonssektoren og har ansvar for radiofrekvensforvaltning og nummerforvaltning. Tilsynet er underlagt Samferdselsdepartementet.

Fra 2015 bytter etaten navn til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.[3] Det engelske navnet på tilsynet vil fra 2015 være Norwegian Communications Authority.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Etaten ble opprettet under navnet Statens teleforvaltning i 1987 som følge av liberaliseringen av telekommunikasjonsområdet. I 1997 fikk etaten også ansvaret for tilsyn med postsektoren, og navnet ble endret til Post- og teletilsynet.

PT forvalter ekomloven (lov om elektronisk kommunikasjon) og postloven. Ekomlovens formål er å sikre brukerne i hele landet gode, rimelige og fremtidsrettede elektroniske kommunikasjonstjenester, gjennom effektiv bruk av samfunnets ressurser ved å legge til rette for bærekraftig konkurranse, samt stimulere til næringsutvikling og innovasjon. Postlovens formål er å sikre et landsdekkende formidlingstilbud av postsendinger til rimelig pris og til god kvalitet. Etaten er også tillagt tilsynsansvar etter esignaturloven (lov om elektronisk signatur).

Etaten er selvfinansiert og driften finansieres ved gebyrer.

6. juni 2003 vedtok Stortinget at etaten fra og med 2007 skulle være lokalisert i Lillesand kommune (Aust-Agder fylke). Post- og teletilsynet flyttet inn i nye lokaler i Lillesand den 14. mai 2007.

Post- og teletilsynet ledes siden 1. august 2011 av direktør Torstein Olsen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]