Portal:Asia/Utvalgt biografi/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt biografi i Portal:Asia

Januar[rediger kilde]

Kangxi-keiseren (1661-1722)
Kangxi-keiseren (Kāngxī 康熙, født Xuanye, 玄燁, den 4. mai 1654 i Den forbudte by i Beijing i Kina, død 20. desember 1722 i Det gamle sommerpalass i Beijing) var den fjerde keiseren av Qing-dynastiet, men bare den andre Qing-keiseren som hersket over hele Kina, fra 1661 til 1722. Han er kjent som en av den kinesiske histories største keisere. Hans regjeringstid på 61 år gjør ham til den lengstregjerende av alle de kinesiske keisere, skjønt man må da være klar over at han ble keiser i en alder av åtte år og at de første årene var styringsansvaret utøvd av fire regenter og hans bestemor enkekeiserinnen Xiaozhuang. Under hans regjeringstid ble Qing-Kinas territorium utvidet og sikret, og landet opplevde så stabilitet og velstandsvekst.

Selv om Kangxi må regnes som mandsju, var han av mindre enn halvt mandsjuisk avstamning - han hadde også kinesiske og mongolske forfedre. Kangxi-keiseren var seg dette bevisst. Og han la stor vekt på at mandsjuer og kinesere skulle behandles likt, og sørget for at kineserne ble likt representert i alle avdelinger av det keiserlige styringsapparat.

Han utstedte et toleranseedikt til gunst for kristendommen i 1692, men ombestemte seg et drøyt tiår senere på grunn av utfallet av ritestriden som raste under hans regjeringstid.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Februar[rediger kilde]

Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Kidwa al-Husseini
Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Kidwa al-Husseini (arabisk:محمد عبد الرحمن عبد الرؤوف عرفات القدوة الحسيني) (født 24. august 1929 i Kairo, Egypt, død 11. november 2004 i Clamart i departementet Hauts-de-Seine i Frankrike), kjent som Yasir Arafat og med dekknavnet Abu Ammar, var en palestinsk leder. Han var formann i Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) og president i den palestinske selvstyremyndigheten (PNA), og kjempet utrettelig mot den israelske stat og for palestinsk selvråderett. Han brukte mye av sitt liv på å lede det sekulære, politiske partiet Fatah, som han dannet i 1959. Arafat var opprinnelig imot Israels eksistens, men modifiserte sin posisjon i 1988 da han aksepterte resolusjon 242 fra FNs sikkerhetsråd.

Arafat og hans bevegelse opererte fra flere arabiske land. På slutten av 1960-tallet og starten av 1970-tallet kjempet Fatah mot Jordan, i det som skulle bli en kortvarig konflikt. Arafat og Fatah ble presset ut av Jordan og inn i Libanon, hvor de var mål for Israels invasjoner i 1978 og 1982. Flertallet av det palestinske folket, uavhengig av politisk ideologi eller fraksjon, anså ham for å være en frihetskjemper og martyr som symboliserte deres nasjonale ønsker. Mange israelere så derimot Arafat som en terrorist på grunn av de mange angrepene hans gruppe begikk mot sivile.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mars[rediger kilde]

Francisco de Jasso y Azpilcueta
Francisco Xavier eller Javier, født Francisco de Jasso y Azpilcueta, norsk: Frans Xavier, baskisk San Frantzisko Xabierkoa, kinesisk 聖方濟各沙勿略) (født 7. april 1506 på borgen Xavier nær Sangüesa og Pamplona, i Navarra i Spania, død 3. desember 1552 på øya Shangchuan i Guangdong i Kina) var en ledende katolsk misjonær i Sør- og Øst-Asia, og medgrunnlegger av Jesu Selskap (jesuittordenen). Han virket som misjonær i India, Ceylon, Molukkene og Japan, og var på vei til Kina da han døde. Han ble helligkåret av den katolske kirke i 1622.

Frans Xavier kom fra en adelsfamilie i Navarra. Han ble døpt i kirken Santa María i familieborgen Castillo de Javiers indre, den borgen der han vokste opp. Han var den yngste av fem barn; hans storesøsken var Magdalena, Ana, Miguel og Juan.

I 1512 ble familiens borg Xavier, likesom mange andre borger i området, rasert, og mye av deres land konfiskert. Frans' far døde i 1515. Etter skolegang ved ledende spanske skoler dro han som nittenåring til universitetet i Paris der han tok lisensiatsgraden i de fri kunster i 1530. Han fortsatte med teologistudier samme sted, og på Collège de Sainte-Barbe i Paris delte han rom med Peter Faber. Under studiet ble de begge kjent med Ignatius Loyola.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

April[rediger kilde]

Jose Rizal
José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda (født 19. juni 1861 i Calamba, Laguna, Filippinene, henrettet 30. desember 1896 i Manila) er en av Filippinenes største nasjonalhelter. Han var lege, maler, skulptør, dikter, dramatiker og forfatter. Han var svært språkmektig og kunne tale arabisk, katalansk, kinesisk, engelsk, fransk, tysk, gresk, hebraisk, italiensk, japansk, latin, malay, portugisisk, russisk, sanskrit, spansk og tagalog, og noen flere filippinske språk.

José Rizal var av kinesiskmestizo bakgrunn (av blandet kinesisk og filippinsk avstamning), og var født i Calamba i Laguna av ekteparet Francisco Mercado og Teodora Alonzo. Faren kom fra Biñan i Laguna, moren fra kineserkvarteret Meisic i Santa Cruz, Manila. Hans kinesiske aner gikk langs farslinjen tilbake til Jinjiang nær Quanzhou i Fujian fem generasjoner tidligere.

Da han var tre år gammel hadde hans mor lært ham alfabetet. Da han var åtte, skrev han sitt første dikt, «Sa Aking Mga Kabata».

Rizal begynte sine studier under Justiniano Cruz i Laguna. Han dro til Manila for å studere ved Ateneo Municipal de Manila der han tok bakkalaureat i de frie kunster i 1877. Han fortsatte på samme læreanstalt for å ta utdannelse som landmåler og assessor, og studerte samtidig filosofi og litteratur ved Santo Tomás-universitetet. Da han fikk vite at moren var i ferd med å bli blind, bestemte han seg for å studere medisin ved Santo Tomás, men fullførte ikke der fordi han var av den oppfatning at filippinere ble diskriminert av dominikanerne som drev universitetet.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mai[rediger kilde]

Matteo Ricci
Matteo Ricci, (kinesisk: 利瑪竇, pinyin: Lì Mǎdòu, født 6. oktober 1552 i Macerata i Kirkestaten – nå i Italia, død 11. mai 1610 i Beijing i Kina), var en jesuittprest som var misjonær i Kina. Han ble foregangsmannen for og selve prototypen på den jesuittiske kinamisjonær under det sene Ming-dynastiet og tidlige Ming-dynastiet: En misjon der man strakk seg meget langt og utviste tålmodighet hva gjaldt å tilpasse seg selv det folk de hadde satt seg fore å evangelisere.

Ricci fikk stor betydning for spredningen av europeisk kultur og vitenskap i Kina, og (indirekte) stor innflytelelse for kunnskapen om kinesisk kultur i Europa. I sitt oversetterarbeide kom han til å skape en rekke oversettelser av vestlige ord i kinesisk som fortsatt brukes i dag. Han introduserte også vestlig kartografi til Kina og var den første som trykte et verdenskart og konstruerte en globus i Kina. Riccis misjonsstrategi gikk ut på å argumentere overfor hoffet og mandarin-klassen om kristendommens fortrinn ved å tilegne seg kinesisk språk og kultur slik at han kunne omvende statstjenestemenn. Vestlig astronomi, matematikk, malerkunst og kartografi ble sett på som nyttige redskaper i arbeidet med å overbevise hoffet om nytten av vestlig kultur. Ricci og hans medarbeidere tonet ned forskjellen mellom det rådende konfucianske verdisystem og katolisismen, noe som i liten grad møtte forståelse hos den religiøse ledelse i Europa. I motsetning til mange senere misjonærer så han det var viktig å tilrettelegge katolisismen i henhold til kinesisk kultur dersom kristendommen skulle kunne slå rot. Han forfattet en trosfremstilling, Tiānzhǔ Shiyi, som var betydningsfull blant gruppen av kristne kinesere.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juni[rediger kilde]

Mao Zedong (tradisjonell kinesisk: 毛澤東, forenklet kinesisk: 毛泽东, pinyin: Máo Zédōng; Wade-Giles: Mao Tse-tung) (født 26. desember 1893 i Shaoshan i Hunan i Kina, død 9. september 1976 i Beijing) var leder av Folkerepublikken Kinas kommunistparti fra 1935 til sin død i 1976.

Under hans lederskap fikk partiet makten over mesteparten av Kina som følge av den kinesiske borgerkrig. I Folkerepublikken Kina får Mao æren for å ha skapt et (nesten) forent Kina uten utenlandsk innflytelse for første gang siden opiumskrigene. Samtidig er han kritisert for sin katastrofale politikk, ikke minst på det økonomiske området, og for sitt brutale voldsstyre og organiserte ødeleggelse av kinesisk kultur. Mao er noen ganger omtalt som den fire store: store lærer, store leder, store øverstkommanderende og store styrmann (伟大导师,伟大领袖,伟大统帅,伟大舵手) . Kallenavnet formann Mao var det som ble best kjent i Vesten.

Til tross for den nevnte kritikken, er Mao fortsatt svært populær i Kina. Man husker at det under hans ledelse ble satt i gang en rekke velferdstiltak, som blant annet gratis skolegang, gratis helsetjeneste, garantert arbeid. Fattigdommen gikk ned, den utbredte analfabetismen ble på kort tid kraftig redusert og levealderen steg.

Mye av den takknemligheten kineserne har overfor Mao, skyldes propagandaens styrke. Det er mange mørke sider ved hans styre som det ikke tales om, eller som er delvis ukjente for den yngre generasjon. I viktige perioder svekket han faktisk skolevesenet og tvangsinndrev så meget av jordbruksproduksjonen at det førte til kanskje den verste og langt på vei unødvendigste hungersnøden verden noensinne har opplevd. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som mistet livet enten direkte ved henrettelser eller indirekte ved vanstyre under Maos maktperiode, tall på mellom 40 og 70 millioner har vært nevnt.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Ban Ki-moon (født 13. juni 1944 i Chungju i Nord-Chungcheong i Korea, nå i Sør-Korea) er en sørkoreansk politiker og diplomat. Han fikk en bachelorgrad på Seoul nasjonaluniversitet i 1970 og en mastergrad på Harvard universitet i Boston. Han er gift og har en sønn og to døtre. Han har vært Sør-Koreas utenriksminister siden 2004. Han tiltrådte som FNs generalsekretær 1. januar 2007.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

Mikio Oda (jap. 織田 幹雄, Oda Mikio, født 30. mars 1905 i Hiroshima; død 2. desember 1998 i Kamakura) var en japansk friidrettsutøver. Han var den første asiatiske OL-vinneren i friidrett. Odas første olympiske deltakelse skjedde under OL 1924 i Paris. Han ble utslått før finalen i både høyde (1,80 m) og lengde (6,83 m, men kom på sjette plass i tresteg med 14,35 som resultat. Under OL 1928 vant han gull med 15,21 m, fire centimeter foran sølvvinneren Levi Casey fra USA.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Viswanathan Anand (født 11. desember 1969) er en indisk stormester og regjerende verdensmester i sjakk. Han troner øverst på FIDEs ratingliste per april 2008 med en rating på 2803. Anand har vært en av de sterkeste ikke-sovjetiske spillerne siden Bobby Fischer, sammen med ungareren Peter Leko og bulgareren Veselin Topalov. «Vishy», som han ofte kalles, nådde for alvor internasjonalt toppnivå først på 1990-tallet ved å vinne turneringer som Reggio Emilia 1991 (foran Garri Kasparov og Anatolij Karpov).

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

BoA (borgerlig navn; Kwon Boa, født 5. november 1986 i Guri i Gyeonggi, Sør-Korea) er en sørkoreansk sanger/ikon som er bedre kjent for hennes artistiske navn BoA* (Beat of Angel). Hun har utgitt album i både Sør-Korea og Japan. Hennes koreanske plateselskap, SM Entertainment, har hjulpet henne til å bli et tverrkulturelt ikon for alle i Asia.

Hun har utgitt 10 album, tre mini-album, to oppsamlingsalbum, to remix-album og over tretti singler i Sør-Korea og Japan.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

November[rediger kilde]

Mahatma Gandhi het egentlig Mohandas Karamchand Gandhi (मोहनदास करमचन्द गांधी) og ble født den 2. oktober 1869 i Porbandar, Gujarat, India, og døde av skadene han ble påført av et pistolskudd etter sin morgenbønn 30. januar 1948, 78 år gammel. Gandhi huskes først og fremst for sin bruk av ikke-voldelige metoder som sivil ulydighet for å frigjøre India fra det britiske koloniveldet. Den moderne pasifismen bygger i stor grad på Gandhis ikkevoldsfilosofi. Gandhi regnes som den indiske nasjons far, og hans fødselsdag, 2. oktober, er nasjonal helligdag over hele India.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Desember[rediger kilde]

Konfucius, 孔夫子, Kǒngfūzǐ, K'ung Fu-tzu, eller Kon Fu-tze (etter tradisjonen født 551 f.Kr nær Qufu i staten Lu, i dag i provinsen Shandong, i Kina, død 479 f.Kr. nær hjembyen) var en kinesisk filosof. Sikre historiske fakta om Konfucius er få, men sannsynligvis var han en yngre samtidig av taoismens grunnlegger Lao-tse. Etter tradisjonen ble han født omkring 551 f.Kr. i Qufu i den kinesiske staten Lu i det som i dag er provinsen Shandong. Han ble født inn i en adelig familie, som nylig hadde flyttet fra Song men da han var tre år døde foreldrene, og han vokste opp under meget fattige kår.

rediger · flytt · historikk · diskusjon