Portal:Andre verdenskrig/Operasjoner i Norge under Andre Verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Operasjoner i Norge under Andre Verdenskrig er en artikkelsamling for portal Andre verdenskrig. Pass på at artikler som brukes i lista for utmerkede og anbefalte artikler ikke gjentas i andre lister.


Bombingen av Vallø var et luftangrep mot oljeraffinerietVallø utenfor Tønsberg by i Vestfold utført av britiske bombefly mot slutten av andre verdenskrig. Angrepet begynte omkring klokka 23.25 den 25. april 1945 da 119 fly plutselig dukket opp: 107 fire-motors Lancaster-fly og tolv mindre to-motors Mosquito-fly (markeringsfly) utsendt fra Bomber Commands femte gruppe ved basen Lincolnshire i England. Raffineriet ble betydelig skadet og området rundt rasert: over 30 bolighus ble totalødelagt og tapet- og sandpapirfabrikken på halvøya ble utradert. 53 nordmenn og et ukjent antall tyske soldater og russiske krigsfanger ble drept.  Les mer…

Operasjon Anklet, også kalt det andre lofotraidet, ble planlagt, ledet og gjennomført i regi av den britiske militærenheten Special Operations Executive (SOE). Operasjonen foregikk i romjulen (26.–27. desember 1941) parallelt med Operasjon Archery (Måløyraidet). Operasjon Anklet rettet seg mot mål i Reine og Moskenes i Lofoten og ble først og fremst iverksatt som avledningsmanøvre for den større Operasjon Archery mot Måløy. 25 % av den 300 mann store styrken var fra Kompani Linge. Av skip bidro Royal Navy og Royal Fleet Auxiliary med en lett krysser, seks jagere, tre minesveipere, to landgangsfartøy (LSI), to ubåter og en rekke andre støtteskip. I tillegg stilte den polske marinen med to jagere.  Les mer…

Måløyraidet, engelsk kodenavn Operation Archery, var en aksjon under andre verdenskrig som foregikk på Vågsøy og Måløy 26.28. desember 1941. Raidet ble planlagt, ledet og gjennomført av den britiske militærenheten Special Operations Executive (SOE). 576 militære deltok i den allierte landgangsoperasjonen, hvorav 33 norske. Flere skip og militæranlegg som tilhørte den tyske okkupasjonsmakten ble ødelagt, og i alt nesten 170 personer ble drept.  Les mer…

Vemork like etter krigen. Tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig var rettet mot Hydros hydrogenfabrikk (bygningen foran kraftstasjonen på bildet). Hydrogenfabrikken ble revet i 1977.

Tungtvannsaksjonen var en serie på fire militære, allierte sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig som hadde som mål å stoppe produksjonen og utsendelsen av tungtvann ved Norsk Hydros hydrogenfabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark. Utvinningen av tungtvann fant sted i forbindelse med hydrogenproduksjonen, og den tyske atomforskningen trengte tungtvannet til sine forsøksreaktorer (som skulle skape spaltbart plutonium uten bruk av anriket uran).

Tungtvannsaksjonen besto av Operasjon Grouse og Operasjon Freshman, Vemork-aksjonen (Operasjon Gunnerside) og Tinnsjøaksjonen. Tungtvannsaksjonen er kjent som en av de mest vellykkede sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig.  Les mer…

Operasjon Offspring var en mineleggingsoperasjon av Lepsøyrevet i Haram kommune utført av fly fra den britiske Hjemmeflåtens Fleet Air Arm 10. august 1944. Fly av typen Avenger, Seafire, Firefly og Hellcat opererte fra hangarskipene HMS «Indefatigable», HMS «Trumpeter» og HMS «Nabob». Det ble lagt ut 47 miner. En tysk minesveiper ble senket, mens to vaktbåter og en mudderpram ble skadet. Tankanlegg på Bjørnøya i Haram og flyplassen til Festning GossenGossen i Aukra ble også angrepet.  Les mer…

Operation Sunshine var en militær operasjon i det tysk-okkuperte Norge fra oktober 1944 til mai 1945. Formålet var å beskytte viktige industrianlegg mot ødeleggelse i tiden frem mot frigjøringen.  Les mer…

Operasjon Claymore var en aksjon som ble gjennomført av britiske og norske styrker 4. mars 1941 i Svolvær, Stamsund, Henningsvær og Brettesnes. I Norge er operasjon Claymore blitt kalt Svolværraidet og Lofotraidet.  Les mer…