Porta Pia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fasaden vendt mot byen
Fasaden vendt fra byen

Porta Pia er en byport i den aureliske forsvarsmuren rundt Roma.

Bygging[rediger | rediger kilde]

Byggingen av byporten ble initiert av pave Pius IV (Giovanni Angelo de' Medici) som en forsterkning av byen forsvar, og porten er oppkalt etter ham. Porten ble tegnet av Michelangelo (1475–1564) som en erstatning for Porta Nomentana som ligger noen hundre meter lengre sør og som ble stengt på denne tiden. Byggearbeidene foregikk i årene 1561–1565, og ble følgelig fullført etter Michelangelos død.

Fasaden som vender ut fra byen ble fullført i 1869 av Virginio Vespignani.

Hendelser ved byporten[rediger | rediger kilde]

Porta Pia-bresjen (1870)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Erobringen av Roma

Porta Pia har fått sitt navn knyttet til kampene som førte til Italias samling i 1870. Den 20. september 1870 klarte de italienske styrkene ved hjelp av artilleriild å slå en rundt 12 meter bred bresje rett vest for Porta Pia, slik at soldater fra Bersaglieri kunne rykke inn i byen.

Ved området for bresjen har det blitt reist et monument og en bronseplate til minne om disse hendelsene. På plassen på utsiden av porten fikk Mussolini i 1932 reist et monument til minne om Bersaglieri. I bygningen mellom de to søylene i porten var det tidligere et tollhus for innreisende til byen. I dag huser bygningen Bersaglieris historiske museum. Gaten som går fra Porta Pia og videre inn mot byens sentrum het tidligere Via Pia, men har blitt omdøpt til Via XX Settembre («20. september-gaten»).

Attentat mot Mussolini (1926)[rediger | rediger kilde]

Den 11. september 1926 ble Mussolini utsatt for et attentat på dette stedet, da anarkisten Gino Lucetti kastet en bombe mot ham, uten noen virkning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]