Popquiz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finn Bjelke ledet programmet i mange år på NRK

Popquiz er en norsk musikalsk spørrekonkurranse om pop og rock som har gått på NRK Radio siden 1986. Programmet var først en del av Ungdommens Radioavis, sendt i oktober dette året.

PopQuiz sendes på NRK P1 og NRK P13 på lørdager mellom kl. 11 og 12. I 2004 gikk det i tillegg en tv-variant på NRK2 kalt Blender: Popquiz.[1]

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Programmet ble ledet i tre perioder av Ellen Foss-Sørensen og Jan Kranmo. Deltakerne de første årene var Jon Vidar Bergan og Tor Milde. Gjennom 1990-tallet var programmet ofte en del av NRKs radioquiz-tilbud. Programledere har også vært Stein Dag Jensen og Steinar Fjeld.

Ledelsen i NRK P1 endret først i tidlig fase programmets navn til To pluss to. Jon Branæs, Rita Westvik, Ingrid Bjørnov, Ellen Wesche Guttormsen og Finn Bjelke var noen av programlederne den gang.

Konkurransen i PopQuiz går ut på at to innringere møtes først til duell med spørsmål om pop og rock fra 70-tallet eller tidligere. Vinneren fortsetter og møter så ny motstander, men denne gangen er spørsmålene fra 80-tallet. Slik fortsetter man til og med 2010-tallet.

Programmet ble ledet av Pål Thoresen og Finn Bjelke frem til 2006 da Bjelke fortsatte alene frem til 2018, Pål Thoresen tok deretter over programlederjobben. Popquiz på NRK P1 er et av Norges mest populære program med et gjennomsnitt på 450 000 lyttere hver uke.[trenger referanse]

Bjelke videreførte imidlertid programmet som Finn Bjelkes PopquizRadio Vinyl.[2]

TV-variant[rediger | rediger kilde]

I 1997 ble de nordiske landene i Den europeiske kringkastingsunion, Finland, Danmark, Sverige og Norge enige om å lage en serie med popquiz for TV, kalt Pick-Up, ledet av Anders Lundin og Marit Åslein, med Jørgen de Mylius som hoveddommer. PopQuiz på NRK radio ble da en del av uttaksrundene i 1996.

I 2004 ble det i en kort periode laget en TV-utgave av programmet som gikk på NRK2 som en del av programmet Blender. I tillegg til Bjelke var Pål Thoresen programleder for TV-versjonen.

Protest fra NRK[rediger | rediger kilde]

Ledelsen i NRK protesterte da de fikk greie på at Finn Bjelke hadde til hensikt å fortsette programmet på Radio Vinyl. Fungerende radiosjef i NRK Jon Branæs kalte det tyveri, og siktet spesielt til Bauer Media, som er eier av kanalen Radio Vinyl.[3] NRK mente programmet var NRKs varemerke og tok derfor saken til Patentstyret, men fikk ikke medhold.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «For billig». www.aftenposten.no. Besøkt 12. desember 2021. 
  2. ^ Anders Grønneberg (19. oktober 2018). «Finn Bjelke har mistet 90 prosent av sine radiolyttere». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 9. mars 2019. 
  3. ^ «– Det er ikke hans program!». www.dagsavisen.no (norsk). 29. september 2018. Besøkt 15. januar 2019. 
  4. ^ «NRK får ikke enerett på «Popquiz»». www.dagsavisen.no (norsk). Besøkt 9. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]