Poly Styrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For isopormaterialet med samme navn, se polystyren.
Poly Styrene

Poly Styrene, eg. Marianne Joan Elliott-Said (født 3. juli 1957 i Bromley, Kent, død 25. april 2011 i Sussex) – var en britisk musiker, låtskriver og vokalist, best kjent fra det banebrytende punkrockbandet X-Ray Spex.

Moren, som oppdro henne alene, var en britisk (skotsk-irsk) advokatsekretær. Hennes far var en tidligere somalisk aristokrat. Som tenåring var Poly kjent som en hippie, og i en alder av femten år rømte hun hjemmefra med bare tre pund i lommen da hun haiket fra en musikkfestival til en annen og bodde sammen med andre hippier. På denne tiden tråkket hun på en rusten spiker mens hun badet i en bekk, og måtte behandles for sepsis.

I 1976 etter å ha sett en konsert med Sex Pistols, ble hun inspirert til å danne sitt eget punk band som fikk navnet X-Ray Spex. I 1978 tok moren hennes med til et sykehus der Poly ble feildiagnostisert med schizofreni og legene uttalte at hun aldri ville kunne fungere normalt igjen. Hun ble til slutt diagnostisert med en bipolar lidelse i 1991.

I februar 2011, i et intervju publisert i The Sunday Times Magazine, som i stor grad fokuserte på hennes fortid og hennes forhold til døtrene Celeste, avslørte Poly Styrene at hun hadde blitt behandlet for brystkreft. Hun døde av kreft den 25. april 2011.