Polsk owczarek podhalanski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polsk owczarek podhalanski
podhalanski, polsk fjellhund, polsk gjeterhund, tatrahund m.m.
Hundetypebruks-, hyrde og gjeterhunder, molosser
OpprinnelsePolen (Tatrafjellene i Karpatene)
Egenskapervokterhund, vakthund, familiehund
Livsløp8-10
Størrelsestor-gigantstor (40-60 kg)
Passer forerfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 1 Sek. 1
(FCI #252)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Polsk owczarek podhalanski (FCI #252) er en gigantstor vokterhund med opprinnelse fra Tatrafjellene i Karpatene i Polen.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Polsk owczarek podhalanski

Polsk owczarek podhalanski er ingen fårehund, men en gigantstor hyrdehund av molossertype som med stor sikkerhet nedstammer fra de store hvite molosserene som kom fra Asia til Europa for mer enn tusen år siden.

Polsk owczarek podhalanski har trolig oppstått som rase i Tatrafjellene, der den har blitt formet av lokale bønder som har hatt et behov for å beskytte husdyr på beite mot rovdyr. Hunderasen regnes som en nær slektning av ungarsk kuvasz og minner ganske mye denne og pyreneerhund i lynne og væremåte, men særlig mye mer vet man ikke om rasens opphav.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Polsk owczarek podhalanski er en storvokst og meget kraftig hvit molosser av fjelltypen. Hannene blir 65-70 cm i skulderhøyde og vier normalt 50-60 kg eller mer. Tispene blir 60-65 cm i skulderhøyde og veier normal 40-50 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Polsk owczarek podhalanski er en ypperlig vokterhund og vakthund som også kan passe for norske forhold. Rasen blir dessuten en god familiehund, trekkhund og kløvhund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Polsk owczarek podhalanski bør ikke være et førstevalg for folk som ikke har solid erfaring med selvstendige hunder fra før. For den rette familien blir den imidlertid en ypperlig familiehund, også for barnefamilier. Av type er den svært selvstendig (noe som er typisk for utmerkete vokterhunder), stolt, dominant og ganske egenrådig. Den trenger dressur fra den er liten om man skal kunne kontrollere den i alle situasjoner. Den er imidlertid også tolerant, leken og gjerne svært varsom med barn, men også meget beskyttende, noe som kan føre til farlige situasjoner når det er fremmede tilstede. Mot fremmede er den generelt forbeholden og voktsom.

Dette er ikke en hunderase det passer å holde i en leilighet i bystrøk. Den trenger mye mosjon og godt om plass, slik at den kan få løpe mye fritt. Den bør få oppgaver på såvel det mentale som fysiske planet for å trives maksimalt. Den blir ofte problematisk å holde om den må stå innendørs store deler av dagen, noe som kan føre til at den vandalerer inventaret i huset. Pelsen trenger minst tre gjennombørstinger i uken (om den får være mye ute). Den bør også få bade flere ganger om året.