Pollpryd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pollpryd
Nomenklatur
Codium fragile
Populærnavn
pollpryd[1]
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonGrønnalger
KlasseUlvophyceae
OrdenBryopsidales
FamilieCodiaceae
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Økologi
Habitat: hav, på grunt vann
Utbredelse: Stillehavet, Atlanterhavet

Pollpryd (Codium fragile) er mørkegrønn til grågrønn alge og har om lag 0,5 – 1 cm tykke greiner, som kjennes ut som en svamp når du trykker på dem.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pollpryd danner dusker av myke greiner som er lite forgreinede (med tvegreinede forgreininger) og gjerne 20-30 centimeter lange. På farge er de mørkgrønne, og de kjennes myke, bøyelige og svampaktige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten vokser på grunt vann på hardbunn.

Uvanlig vevsstruktur[rediger | rediger kilde]

Vevet langs ytterkanten av skuddene har en uvanlig struktur som nærmest er en mellomting mellom en encellet og flercellet organisme. Som flercellede organismer har den tallrike cellekjerner, men de enkelte cellene er ikke klart avgrenset fra hverandre, men danner flerkjernede kjempeceller som er opptil 1,2 millimeter lange. Arten har separate hann- og hunnplanter, og mangler et separat sporofyttstadium.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten stammer egentlig fra Stillehavet nær Japan, men har blitt innført til det nordlige Atlanterhavet der den har spredt seg mye. Den er nå svært vanlig langs norskekysten. Det finnes også en form ved New Zealand.

En invasiv art[rediger | rediger kilde]

Arten har spredt seg langs norskekysten siden 1930-tallet. Den blir vurdert som en skadelig, innført art med svært høy risiko blant annet fordi den har svært stort spredningspotensiale, kan til dels fortrenge sagtang der den vokser tett, og gir levesteder for få andre arter [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 5. april 2023. Besøkt 5. april 2023. 
  2. ^ a b Husa V, Eilertsen M, Haugland B og Steen H (11. august 2023). «Grønnalger. Vurdering av økologisk risiko for pollpryd Codium fragile som SE for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 13. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]