Mørk papirveps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Polistes biglumis»)
Mørk papirveps
rosettveps, hunnen på bolet.
Nomenklatur
Polistes biglumis
(Linnaeus, 1758)
Synonymi
Vespa biglumis
Vespa bimaculata
Polistes dubia
Vespa rupestris
Populærnavn
mørk papirveps[1]
(rosettveps)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
FamilieStikkvepser
SlektPolisters
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa,
Nord-Afrika,
Asia

Mørk papirveps (Polistes biglumis) er en art i familien stikkeveps. Den er eneste art i underfamilien Polistinae som er funnet i Norge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Mørk papirveps er utbredt i Europa, Nord-Afrika og Asia. I Norge er den sjelden og er funnet bare på sør- og østlandet.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Mørk papirveps varierer i størrelsen og er mellom 14-16 millimeter lang. Fargene er typiske for stikkvepser, gult og svart. Vingene er svakt brunlige. Bakkroppen er spindelformet, det første bakkroppsleddet er mye smalere enn ledd nummer to.

Mørk papirveps har kjever med parallelle sider, hos de andre artene stikkveps i Norge er kjevene mer trekantet. De store fasettøynene har en kraftig innskjæring i fremkanten, slik at de får en C-form. På toppen av hodet, mellom fasettøynene, finnes tre punktøyne.

Arbeiderne er sterile hunner som har eggleggningsrøret omdannet til en stikkebrodd. Brodden har noen små mothaker, men disse er for små til at brodden sitter igjen, derfor kan samme veps stikke flere ganger. Brodden står i forbindelse med giftkjertler. Normalt er giften ufarlig for mennesker, men enkelte kan få allergiske reaksjoner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mørk papirveps er rovdyr og lever av andre mindre dyr, ofte larver til insekt som lever i vegetasjonen. Dersom byttet har bein eller vinger, fjernes disse med de kraftige kjevene. Larvene blir matet med en blanding av byttedyr, nektar og spytt.

Mørk papirveps hører til blant de sosiale insektene og danner svermer. Bolet er på sitt største utpå sensommeren. Inntil da har larvene blitt utviklet til sterile arbeidere, men nå dannes hanner og kjønnsmodne hunner. Disse parer seg. Hver høst (vinter) dør svermen ut og bare de befruktede hunnene, kalt dronningene overlever vinteren. Om våren danner hver dronning en ny sverm.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Lønnve OJ, Staverløkk A og Sydenham MAK (24. november 2021). «Vepser. Vurdering av mørk papirveps Polistes biglumis som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]