Polaritetsterapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Polaritetsterapi er en alternativ behandlingsform som ifølge utøverne går ut på å stimulere og balansere energien (livsstrømmen) i kroppen. God helse er avhengig av fri og balansert flyt av vitalenergien i kroppen som i kinesisk og ayurvedisk medisin kalles henholdsvis «chi» og «prana». Blokkering av energibanene kan angivelig forårsake ubehag, smerter og sykdom. Det finnes ikke vitenskapelig grunnlag som sannsynliggjør hypotesene om energiflyt i kroppen eller medisinsk virkning av behandlingen.

Polaritetsterapi ble utviklet av dr. Randolph Stone (1890–1981). Han var bl.a. kiropraktor og naturopat før han studerte både kinesisk og ayurvedisk (tradisjonell, indisk) medisin og utviklet polaritetsterapien. Stone kalte kroppens energimønstre for «menneskets trådløse anatomi».[1]

I behandlingsformen inngår foruten kroppsbehandling, også yogaliknende øvelser, kosthold og positive tankemønstre. Kostholdet går ut på utrensende dietter og ensymrik, basisk mat som ikke er varmebehandlet over ca. 42°C (såkalt «levende mat»). En balanse mellom syredannende og basisk mat står sentralt.

I Norge tilbys utdannelse i behandlingsformen av Norsk Institutt for Polaritetsterapi., etablert av Unnolv Carl Anton Bjerknes (1934-2022). Polaritetsterapeuter i Norge kan godkjennes som medlemmer av NNH, Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon. Terapeuter kan registrere seg i det frivillige registeret for alternative terapeuter i Brønnøysund. Registrerte utøvere kan kalle seg «registrert naturterapeut MNNH» eller «registrert polaritetsterapeut MNNH».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Polarity Therapy: An Introduction American Polarity Therapy Association

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Randolph Stone, Health Building, The Concious Art of Living Well, CRCS Publications 1985.
  • Alan Siegel, Polarity Therapy, Prism Press 1987.
  • Franklyn Sills, The Polarity Process, Energy as Healing Art, Element Press 1989.
  • Phil Young, Polaritetsterapiens kunst, norsk oversettelse 1999.
  • Bruce Burger, Esoteric Anatomy, The Body as Conciousness, North Atlantic Books 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]