Plommesekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Idealisert amniot foster.
a - Foster
b -Plommesekk
c - Allantois
d - Amnion
e - Chorion

Plommesekken er en del av fosteret hos virveldyr med egg med mye eggeplomme. Hos slike dyr vil ikke cellekløyvingen være i stand til å splitte opp plommemassen, og fosteret vokser i stedet rundt plommen. Etter hvert som dyret vokser vil mengden plomme i sekken minske, og sekken vil til slutt trekkes inn i buken og bli en del av magesekken hos det voksne dyret.

Ved klekking vil mange dyr ha en synlig ytre plommesekk som de lever av de første dagene etter klekking.[1] Dette gelder særlig hos yngel av beinfisk, skilpadder og krokodiller og forekommer hos en del fugler og skater.

Selv om de fleste pattedyr ikke har noen plomme, vil en plommesekk likevel formes som et ledd i utviklingen av fordøyelsessystemet. Denne plommesekken er også synlig på menneskefosteret i de første fire ukene av utviklingen før den inkorporeres i tarmsystemet. Plommesekken er også utgangspunktet for dannelsen av morkake og navlestreng hos dyr med morkake.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fish Life Cycle». Aquaculture at the MIT Sea Grant Finfish Hatchery Gloucester Maritime Heritage Center. Massachusetts Institute of Technology. Arkivert fra originalen 6. mai 2017. Besøkt 15. mai 2017. 
  2. ^ Moore, K.L., Persaud, T.V.N & Torchia, M.G. (2013). «7». The developing human : clinically oriented embryology (9. utg.). Philadelphia, PA: Saunders/Elsevier. s. 109-142. ISBN 978-1437720020.