Please Please Me (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Please Please Me»)
Please Please Me
Studioalbum med The Beatles
FormatLP
Utgitt22. mars 1963
Innspilt1962-63
SjangerRock and roll, Merseybeat, pop
Lengde00:32:45
Lengde32:45
SpråkEngelsk
PlateselskapParlophone
Produsent(er)George Martin
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Please Please Me
(1963)
With The Beatles
(1963)
Singler fra Please Please Me
Love Me Do (UK)
Please Please Me (UK)

Please Please Me er debutalbumet til The Beatles, utgitt 22. mars 1963. Albumet er, sammen med Let It Be, det eneste av de britiske Beatles-albumene der singler som allerede var utgitt i Storbritannia, ble inkludert. Det er også det eneste albumet der sangene ble kreditert McCartney-Lennon i stedet for Lennon-McCartney.

Please Please Me ble gitt ut raskt etter at tittelsangen hadde kommet på 2.-plass på hitlistene i Storbritannia.[1][2] Albumet ble en suksess og lå på 1.-plass på albumlistene i Storbritannia i 30 uker, før den ble avløst av The Beatles' neste album, With The Beatles.[3] Albumet kom på 39.-plass på musikkmagasinet Rolling Stones liste over «Tidenes 500 beste album».[4]


Innspilling og produksjon[rediger | rediger kilde]

Hoveddelen av albumet ble innspilt 11. februar 1963 i løpet av drøye ni timer. Albumet består av åtte låter fra Lennon/McCartney og seks coverlåter. Fire av disse, singlene «Love Me Do» og «Please Please Me» og deres respektive B-sider «P.S. I Love You» og «Ask Me Why», var allerede spilt inn. De ti gjenværende ble valgt ut blant de standardsangene som var del av The Beatles' repertoar da de spilte på klubber i The Cavern Club i Liverpool.[5] Martin selv dro opp til Liverpool for å se på forholdene i The Cavern Club, men konkluderte med at de ikke var optimale nok for å spille inn albumet der.[6]

Samtlige gjenværende sanger ble spilt inn den 11. februar 1963, én måned etter utgivelsen av «Please Please Me» som single. Innspillingsrekkefølgen var som følger:[7]

  1. «There's a Place», tretten opptak
  2. «I Saw Her Standing There», ni opptak[8]
  3. «A Taste of Honey» fem opptak[9]
  4. «Do You Want to Know a Secret», åtte opptak
  5. «Misery», elleve opptak[10]
  6. «Hold Me Tight», tolv opptak
  7. «Anna (Go To Him)», 3 opptak[11]
  8. «Boys» ett opptak
  9. «Chains», fire opptak [12]
  10. «Baby It's You», tre opptak [13]
  11. «Twist and Shout», ett opptak

«Hold Me Tight» ble skrinlagt etter tolv opptak, men dukket opp igjen på With The Beatles. De andre sporene ble med på albumet. «Misery» fikk lagt til piano av George Martin, som også la på celesta på «Baby It's You».

Enda navnet ble oppkalt etter deres største hit til da, ble alternativet Off the Beatle Track vurdert, og medlemmene skulle fotograferes utenfor insektshuset i London Zoo.[14] Paul McCartney lagde en logo. Imidlertid ble det skrinlagt etter at London Zoo betakket seg ideen. Martin brukte senere tittelen til et album med konsertversjoner av Beatles-sanger.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Albumet ble sluppet den 22. mars 1963 i mono og 26. april 1963 i stereo. I mai samme år nådde albumet førsteplassen på listen og holdt seg der i 30 uker. Inntil albumet ble sluppet, var de britiske albumene dominert enten av lett underholdning, som filmmusikken til South Pacific eller West Side Story, musikk av Acker Bilk eller TV-showet The Black and White Minstrel Show (et BBC-show med blackface som i ettertid regnes som en pinlig del av kanalens historie) på den ene siden og rock av Elvis Presley, med Cliff Richard og The Shadows enten sammen eller hver for seg på den andre. Slik sett var det ikke uhørt at rock skulle slå an på topp.

Samtidig var det svært uvanlig at et album holdt seg så lenge av gangen på 1.-plassen. Etter at Please Please Me kom inn på 1.-plass, kom verken Cliff Richard, The Shadows eller The Black and White Minstrel Show tilbake til nummer 1 på hitlistene på 1960-tallet, og Elvis Presley kom først tilbake i 1969.

I USA[rediger | rediger kilde]

I USA var The Beatles ikke verd satsningen ifølge Capitol Records' president Alan Livingston, som kommenterte at «Vi tror ikke at The Beatles kommer til å gjøre noe i dette markedet».[15] Resultatet ble at det lille, uavhengige selskapet Vee-Jay Records fikk rettighetene til albumet og singelen «Please Please Me»/«Ask Me Why». Singelen gikk ikke all verden, og albumet ble skrinlagt ettersom plateselskapet hadde store økonomiske problemer. Derfor rapporterte de heller ikke royalties til The Beatles for singelen. Da «I Want to Hold Your Hand» ble stor i USA i slutten av desember 1963, bestemte Vee-Jay Records seg for å slippe albumet den 10. januar 1964, til tross for at dette kunne medføre juridiske problemer ettersom de ikke hadde betalt royalties til EMI og underselskapet Transglobal.

Vee-Jay ga ut albumet Introducing... The Beatles, som besto av alle sangene på Please Please Me med unntak av singelen de allerede hadde sluppet. Den 10. februar ble imidlertid en ny utgave gitt ut, ettersom Vee-Jay ikke hadde rettighetene til «Love Me Do»/«P.S. I Love You», som dermed ble erstattet med «Please Please Me» og «Ask Me Why».

Ettersom Vee-Jay ikke hadde betalt royalties, ble de etter en lengre rettssak med et underselskap av Capitol Records gitt lov til å gi ut albumet fram til 15. oktober 1964. Etter det fikk Capitol Records tilbake rettighetene, og sangene på albumet The Early Beatles ble gitt ut 22. mars 1965, akkurat to år etter Please Please Me. Albumet ble ingen suksess, sannsynligvis fordi det allerede var utdatert, og fordi Introducing... The Beatles allerede hadde solgt i mange eksemplarer og hatt andreplass på listen. The Early Beatles ble sluppet uten «I Saw Her Standing There», som allerede ble sluppet på Meet The Beatles!, «Misery», som ikke ble sluppet i USA før i 1980, men som i Canada kom med på The Beatles' Long Tall Sally, og «There's a Place», som led samme skjebne som «Misery» i USA og i Canada og kom ut på albumet Twist and Shout (album).

Spesielle utgaver[rediger | rediger kilde]

Albumet ble aldri presset i LP-format (vinyl) i Norge. De første utgavene av LP-en (den såkalte «The Black & Gold Press») utgitt i England, er av spesiell samlerinterresse for mange musikksamlere. Disse labelene (label er papiretiketten på midten på vinylplaten) ble kun benyttet på de to første opplagene. Beatles var ennå ikke blitt så kjent før denne utgivelsen. Svært få hadde stereo platespiller, så det ble bare trykket ett fåtall album i stereo. Et originalt Please Please Me-album i stereo fra 1. eller 2. opptrykk er ifølge POPSIKE (database for verdi på vinylplater) av de mest ettertraktede LP-platene som finnes på markedet.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Side 1[rediger | rediger kilde]

  1. «I Saw Her Standing There» (Lennon-McCartney)
  2. «Misery» (Lennon-McCartney)
  3. «Anna (Go To Him)» (Arthur Alexander)
  4. «Chains» (Gerry Goffin-Carole King)
  5. «Boys» (Luther Dixon-Wes Farrell)
  6. «Ask Me Why» (Lennon-McCartney)
  7. «Please Please Me» (Lennon-McCartney)

Side 2[rediger | rediger kilde]

  1. «Love Me Do» (Lennon-McCartney)
  2. «P.S. I Love You» (Lennon-McCartney)
  3. «Baby It's You» (Mack David-Barney Williams-Burt Bacharach)
  4. «Do You Want to Know a Secret» (Lennon-McCartney)
  5. «A Taste of Honey» (Bobby Scott-Ric Marlow)
  6. «There's a Place» (Lennon-McCartney)
  7. «Twist and Shout» (Phil Medley-Bert Russell)

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det fantes ikke én definert hitliste i Storbritannia, men den mest refererte var Record Retailer, der de kom på 2.-plass. De kom på 1.-plass på New Musical Express, Disc og Melody Makers liste. Recording: Please Please Me Single Beatles Bible
  2. ^ Please Please Me - Beatles Bible
  3. ^ Please Please Me Arkivert 3. november 2016 hos Wayback Machine. - The Beatles
  4. ^ «Rolling Stone – The 500 Greatest Albums of All Time, 39: Please Please Me». Arkivert fra originalen 16. november 2017. Besøkt 12. mars 2013. 
  5. ^ Side 130, George Martin: All You Need is Ears, St. Martin's Press, New York, 1979
  6. ^ Side 169, Phillip Norman: «Shout!», Penguin Books, London, 1993
  7. ^ Alle tall fra listen fra Ian MacDonald: Revolution In the Head, 3. redigerte utgave, Vintage Books, London 2008, side 65-77. Antall opptak er fra denne boken dersom annet ikke er spesifisert
  8. ^ I Saw Her Standing There - Beatles Bible
  9. ^ A Taste of Honey - Beatles Bible. Beatles Bible mener at «Do You Want to Know a Secret» ble spilt inn før denne, men MacDonald mener at det var omvendt. Denne listen følger MacDonald
  10. ^ Misery - Beatles Bible
  11. ^ Anna (Go to Him) - Beatles Bible
  12. ^ Chains - Beatles Bible
  13. ^ Baby It's You - Beatles Bible
  14. ^ Please Please Me - Beatlesbible
  15. ^ Martin, side 159

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]