Platynus livens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Platynus livens
Nomenklatur
Platynus livens
Gyllenhaal, 1810
Synonymi
Agonum bipunctatus
Agonum livens
Agonum mundus
Anchomenus memnonius
Harpalus livens
Hører til
Platynus,
Platyninae,
løpebiller
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Mellom-Europa
ikke i Norge

Platynus livens er en av billene i delgruppen (underfamilien) Platyninae i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Platynus livens finnes i Mellom-Europa. Finnes ikke i Norge, men er registrert fra sør i Sverige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Platynus livens er mellom 7,5-10 mm lang og er bare svakt metallglinsende i en brun-svart farge. Dekkvingenes riller er dype og tydelige, det tredje rille-mellomrom (fra midten / sømmen) har tre børstepunkt, en fordypning med ett stivt oppstående hår. Brystskjoldet er samlere helt bak, med innsvinget sidekant og har skarpe, nesten rettvinklede bakhjørner. Bakfotens første ledd (tars) er klart lengre enn sporen i spissen av leggen (tibia). Antennene er brunlig svarte, det fjerde ledd med fine korte hår og noen lange børster i spissen. Det tredje leddet er bart (nakent), uten de korte tilliggende hårene. (Krever forstørrelse for å se).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Platynus livens er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr. De lever på fuktige lokaliteter, langs vassdrag, vanligvis i skogsområder.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]