Platygastroidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Platygastroidea
Telenomus sp. (Scelionidae) angriper tege.egg
Nomenklatur
Platygastroidea
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
InfraordenProctotrupomorpha
Økologi
Antall arter: ca. 4000,
, 1100 i Europa, trolig ca. 250 i Norge
Habitat: parasitter
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Platygastroidea er en gruppering av insekter som hører til gruppen snyltevepser (Parasitica). Gruppen omfatter to artsrike familier av stort sett bittesmå snyltevepser, de fleste er parasitter på egg av insekter eller edderkopper. Man kjenner ca. 4000 arter, rundt 1100 er funnet i Europa og man regner med at det kan finnes 250 i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (0,5 – 10 mm) vepser av varierende kroppsform og farge. De aller fleste er 2 mm eller mindre. Mange arter er svarte, men de kan også være rødlige eller gule, i det siste tilfellet vanligvis med svart hode. Hodet er relativt stort, antennene er korte og knebøyde, utenfor "kneet" består de av 8–10 ledd. Forkroppen (thorax) er nokså smal, beina vanligvis korte. Vingene er oftest avrundede, gjerne helt uten årenett, men med hårfrynser langs ytterkanten. Mange arter er vingeløse. Bakkroppen, som sitter festet ganske tett mot forkroppen, er ofte rørformet forlenget bakover, eggleggingsrøret hos hunnen stikker ikke ut fra bakkroppsspissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Underfamilien Platygastrinae (familien Platygastridae) er parasitoider som utvikler seg på larver av gallemygg (Cecidomyiidae). De øvrige undergruppene er, såvidt man vet, alle egg-parasitoider som utvikler seg på egg av ulike insekter og edderkopper. Noen arter i denne gruppen er viktige for biologisk kontroll av skadeinsekter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]