Platydracus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Platydracus
Nomenklatur
Platydracus
Thomson, 1858
Hører til
storkortvinger, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 180, 8 i Europa, 3 arter funnet i Norge
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Platydracus er en slekt av biller som hører til underfamilien storkortvinger (Staphylininae) i familien kortvinger (Staphylinidae). Det er beskrevet ca. 75 arter, tre av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (15-25 millimeter), brede og kraftige kortvinger, hodet svært stort og bredt. Kroppen er litt flattrykt, i motsetning til slekten Ocypus. Hele kroppen er kraftig punktert, matt og nokså tett kledt med hår som gjerne er litt silkeaktige. Hodet har nokså små fasettøyne og meget store, sigdformede kjever (mandibler), antennene er temmelig korte og tykke. Scutellum er tett hårkledt, dekkvingene forholdsvis korte, ofte røde på farge. Bakkroppen er forholdsvis kort og bred, ofte med påfallende flekker av gylne hår. Beina er meget kraftige, gjerne røde på farge. Hannen kan kjennes på at framføttene er utvidet og på at bakkroppens bakerste bukledd gjerne er innbuktet i midten. Slekten ligner mye på slekten Staphylinus, men kan kjennes på at hodet er påfallende firkantet, med markerte bakhjørner, mens det er mer avrundet hos Staphylinus-artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Platydracus-artene kan påtreffes blant annet i åpen skog. De er rovdyr som med sine kraftige kjever kan greie forholdsvis store byttedyr.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Tidligere ble artene i slekten Platydracus regnet til Staphylinus.

Treliste

Liste over øvrige arter[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]