Plan Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Plans logo

Plan Norge er en politisk og religiøst uavhengig bistandsorganisasjon som driver barnefokusert bistandsarbeid. Plan Norge er en del av Plan International som opererer i 22 giverland og i 50 utviklingsland. Organisasjonen Plan International ble grunnlagt i Spania i 1937 av den britiske journalisten John Langdon-Davies, i samarbeid med Eric Muggeridge.

Organisasjonen[rediger | rediger kilde]

Plan ble etablert i Norge i 1996. Plan har fadderskap som basis for sitt innsamlings- og kommunikasjonsarbeid. Per juni 2013 var det 127 000 fadderskap gjennom Plan Norge. Organisasjonen har som mål at de innsamlede midlene fordeles i forholdet 80-20, som vil si at 80 prosent går til utviklingsformål, mens 20 prosent anvendes til innsamling og administrasjon. Plans målsetning er at alle barn skal få realisert sine muligheter og at barns rettigheter og verdighet bli respektert i tråd med FNs barnekonvensjon og menneskerettighetene. Plan er religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral.

Plan gir årlig ut Because I am a girl-rapporten som handler om verdens jenter, og setter spesielt fokus på jenter i forbindelse med rapportlansering, markeringen av den internasjonale jentedagen 11. oktober og utdeling av Jenteprisen.

Generalsekretær[rediger | rediger kilde]

Plans styre består av Jan Erik Korssjøen (styreleder), Knut Arild Hareide, Hilde Hummelvoll, Siv Nordrum, Bjarne Håkon Hanssen, Terje Vigtel, Kjell Sigurd Røisli (ansatterepresentant), Amund Røhr Heggelund (ungdomsrepresentant fra URO) og Frida Enholm Husem (observatør og ungdomsrepresentant fra URO).

Plan Internationals historie[rediger | rediger kilde]

Langdon-Davies var utenrikskorrespondent under den spanske borgerkrigen, mens Muggeridge jobbet for flyktninger i Spania. Plans opprinnelige mål var å gi mat, husly og utdanning til spanske barn under den spanske borgerkrigen. Langdon-Davies fikk ideen om å etablere et forhold mellom giver og mottaker – en modell som setter barn i sentrum og hvor barn er kjernen i alt Plan gjør. Under den andre verdenskrigen ble Plan kjent som organisasjonen Foster Parents Plan for War Children, og jobbet i Storbritannia med å hjelpe barn i Europa som hadde mistet sine nære.

Etter krigen ekspanderte Plan til flere land i Europa og Kina. På 1960-tallet utvidet Plan til flere land i Asia og Latin-Amerika og på 70-tallet til Afrika. Den amerikanske førstedamen Jacqueline Kennedy var ambassadør for Plans 25-årsjubileum i 1962.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Artikkel om påtroppende generalsekretær i Plan Norge
  2. ^ Plan-sjef Olaf Thommessen gikk på dagen etter konflikt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]