Eikebarkbukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Plagionotus arcuatus»)
Eikebarkbukk
En hunn.
Nomenklatur
Plagionotus arcuatus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
eikebarkbukk[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektPlagionotus
Økologi
Habitat: åpen skog med eik
Utbredelse: Vestlige den palearktiske sone
I Norge langs kysten i sørøst.

Eikebarkbukk (Plagionotus arcuatus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten finnes langs kysten av Sørlandet og Østlandet i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen kjennes på litt lengre antenner.

En middelsstor (8–20 mm), nokså kraftig, gul og svart trebukk. Den kan ligne på de andre trebukkene som etterligner veps, og kjennes lettest på de kraftige, rødoransje antennene og beina. Antennene er rundt halvparten så lange som kroppen og ensfarget rødoransje. Hodet er svart med gule tegninger. Pronotum er bredere enn langt, med sterkt rundede sider, svart med to gule, vinklede tverrbånd. Dekkvingene er svarte med fem gule tverrflekker eller – bånd, dessuten et par flekker inne ved sømmen nær roten. Det første flekkeparet er ganske små tverrflekker, det andre er gjerne S-formede, men møtes ikke i midten. Det tredje flekkparet danner et krummet bånd, disse flekkene møtes i midten. Det fjerde båndet er ganske rett, det femte er helt i vingespissen. Beina er ganske kraftige, oransjerøde bortsett fra de mørke for- og mellomlårene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken på nylig døde greiner av eik, en sjelden gang andre løvtrær. Når larven er fullvoksen, gnager den seg noen centimeter inn i veden. Larveutviklingen tar 2 år. De voksne billene løper omkring på trestammer og greiner fra slutten av mai til juli. Bevegelsene såvel som utseendet ligner da på veps.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa, bortsett fra De britiske øyer, dessuten i Nord-Afrika og i Asia øst til Iran. I Norge finnes den langs kysten fra Oslofjorden til Mandal, dessuten er det spredte funn nord til Trondheim.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 30. august 2020. Besøkt 30. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]