Piraya (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piraya
orig. Piranha
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Komedie
Utgivelsesår1978
Prod.landUSA
Lengde1 t. 34 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJoe Dante
ProdusentRoger Corman
Jon Davison
Chako van Leeuwen
ManusforfatterJohn Sayles
MusikkPino Donaggio
SjeffotografJamie Anderson
KlippJoe Dante
Mark Goldblatt
Foran kamera
MedvirkendeBradford Dillman
Heather Menzies
Kevin McCarthy
Keenan Wynn
Prod.selskapNew World Pictures
Premiere3. august 1978 (USA)
Eksterne lenker
For nyinnspillingen av denne filmen, se Piraya (2008)

Piraya (originaltittel: Piranha) er en amerikansk skrekk-komedie fra 1978 regissert av Joe Dante. Filmen handler om menneskeetende pirayafisker ved en militær forskningsstasjon. Et uhell gjør at de slippes ut i et vassdrag der det ofte er badegjester. Fiskene var opprinnelig tenkt brukt som en del av den militære krigføringen i Vietnam. Hovedrollene spilles av Bradford Dillman og Heather Menzies.

Filmen er lagd som en parodi på Haisommer.

I 1982 kom en oppfølger: Piraya II – Flyvende mordere, og i 2008 kom en nyinnspilling. I tillegg ble det produsert en TV-film i 1995.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

To tenåringer kommer over en tilsynelatende forlatt militær installasjon om natten. De utnytter det som ser ut til å være et utendørs svømmebasseng for å prøve nakenbading. De blir angrepet av en usett kraft i bassenget, og forsvinner snart under vannet. Maggie McKeown får i oppdrag å finne de savnede tenåringene i nærheten av Lost River Lake. Hun ansetter Paul Grogan som hennes guide. De kommer snart over den forlatte installasjonen. De oppdager bisarre eksemplarer på forskning, og ting som indikerer at noen bor der. Maggie finner en dreneringsbryter for det utvendige bassenget, og ønsker å tømme bassenget for å se bunnen.

Men i det øyeblikket hun aktiverer bryteren, dukker det opp en mann og forsøker å stoppe henne. De oppdager et skjelett i det tomme bassenget, og ser at bassenget var fylt med saltvann. Mannen som dukket opp stjeler bilen deres, men krasjer den på grunn av sin desorientering. Mannen blir tatt med til Grogans hjem hvor de overnatter. De bruker deretter Grogans flåte nedover en elv, hvor mannen forteller at bassenget var fylt med dødelig piranha, og at Maggie har nå ført fisken ut i selve elven. Maggie og Grogan er skeptiske frem til de oppdager liket til Grogans venn Jack, som har blødd i hjel.

Mannen avslører endelig at han heter doktor Robert Hoak, ledende forsker i et nedlagt krigsprosjekt, Operation Razorteeth, som hadde til oppgave å konstruere en glupsk stamme av piranha som kan tåle det kalde vannet i de nord-vietnamesiske elvene og slå til mot Viet Cong. Prosjektet ble lagt ned når Vietnam-krigen ble avsluttet, men noen av disse mutante fiskene overlevde. Grogan innser at hvis den lokale demningen åpnes, så vil den nærliggende sommerleiren, hvor hans datter Suzie befinner seg, være i fare. De møter en kano med en gutt, hvis far har blitt drept av piranha. Hoak redder gutten, men blir skadd og dør før han kan avsløre hvordan det er mulig å drepe fisken. Blod fra Hoaks lik får piranha til å ødelegge flåten deres.

Et militært team ledet av oberst Waxman og tidligere Razorteeth-forsker Dr. Mengers tømmer gift i elven, og ignorerer protestene om at piranha overlevde det første forsøket på dette. Waxman og Mengers plasserer Maggie og Grogan i karantene for å hindre dem i å varsle media. Når de flykter, varsler Waxman politi for å arrestere dem. Fisken angriper sommerleiren, sårer og dreper mange barn og ansatte. Suzie stikker av på grunn av sin frykt for vann. Waxman og Mengers ankommer sommer-leiren for å arrestere Grogan og Maggie. Men Piranha går til angrep, og dreper mange flere samt Waxman. Men de må hindre at Piranha kommer seg helt til havet, og sprer seg over hele verden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Piraya har fått 72 % på Rotten Tomatoes.[1] Den amerikanske filmanmelderen Leonard Maltin gav den 3 av 4 stjerner.[2]

Den vant en Saturn Award i klassen beste klipp.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Piranha (1978)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 1. juni 2019. 
  2. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  3. ^ «Piranha - IMDb». Besøkt 1. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]