Pionerorganisasjon Vladimir Iljitsj Lenin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En gruppe ungpionerer i Den tadsjikiske sosialistiske sovjetrepublikk i 1983. Barna er uniformert med blant annet typiske røde speiderskjerf.
Pioneruniform med bandolær, båtlue og halstørkle i rødt utstilt på jernbanemuseet i Donetsk i Ukraina

Pionerorganisasjon Vladimir Iljitsj Lenin (russisk: Всесою́зная пионе́рская организа́ция и́мени В.И.Ле́нина; Vsesojuznaja pionerskaja organizatsija imeni V.L. Lenina), ofte bare kalt ungpionerene, Lenin-pionerene eller pionerbevegelsen, var en masseorganisasjon for barn og ungdom i det kommunistiske Sovjetunionen. Organisasjonen var underlagt Komsomol («Ungdommens kommunistunion») og omfattet barn fra ti til femten år. Den ble opprettet i 1922 og opphørte i 1990. Målet med pionerbevegelsen var blant annet å lære barna om marxist-leninismen.

Navn[rediger | rediger kilde]

Pionerorganisasjonen Lenin var oppkalt etter kommunisten Vladimir Iljitsj Lenin, som var leder av Sovjetunionen fra den russiske revolusjonen i 1917 til han døde i 1924. Ordet pioner brukes i flere sammenhenger om foregangspersoner og banebrytere. Det betyr opprinnelig «fotsoldat som rydder vei og bygger skanser» eller «nybygger».

Se også[rediger | rediger kilde]

«Forsvarspionerer» utenfor Leningrad 1937
Masseprodusert, emaljert jakkemerke for pionerbevegelsen med Lenin og organisasjonens motto ВСЕГДА ГОТОВ («Alltid beredt»).


StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.