Pinje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pinus pinea»)
Pinje
Pinje med den karakteristiske paraplyformen i Toscana
Nomenklatur
Pinus pinea
L.
Populærnavn
pinje
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieFurufamilien
SlektPinus
Økologi
Habitat: sandområder, ved havet
Utbredelse:
     – naturlig
     – plantet og naturalisert

Pinje (Pinus pinea) er en furuart. Den tilhører underseksjonen Pinaster som hovedsakelig er utbredt i middelhavslandene. Pinje er den mest kjente av furuene i middelhavsområdet, selv om andre arter har en større utbredelse.

Den blir som regel 12–25 meter høy, men kan bli opptil 35 meter. Stammen er kort og ofte litt buet; den deler seg i mange hovedgreiner, som hos eldre trær danner en bred, paraplyformet krone. Formen på krona er svært spesiell og gjør at pinje ikke kan forveksles med andre trær. Barken er gråbrun eller oransjefarget med dype, grå furer. Nålene sitter to sammen og er 10–18 cm lange. Konglene er helt annerledes enn hos de andre middelhavsfuruene; de er omtrent kulerunde, 8–12 cm lange og 5–11 cm brede.

Pinje trives best på sandgrunn i kyststrøk, og den finnes fra havets nivå opp til 600 moh. Treet har frø med spiselig kjerne, såkalte pinjekjerner, og er blitt plantet og spredd av mennesker i svært lang tid. Den var opprinnelig kun utbredt på Den iberiske halvøy, men finnes plantet og naturalisert mange steder i middelhavsområdet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]