Engelmannsgran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Picea engelmannii»)
Engelmannsgran
Nomenklatur
Picea engelmannii
Engelm.
Populærnavn
engelmannsgran[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieFurufamilien
SlektPicea
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

HI — Høy risiko 2023

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse:

Engelmanngran (Picea engelmanni) er en art i slekten graner i furufamilien. Engelmanngrana vokser vilt i Rocky Mountains i Nord-Amerika. Den er en av de mørke granartene og kan se nesten blåsvart ut i dårlig lys.

Engelmanngran blir inntil 40 meter høy, i enkelte tilfelle opp til 65 meter. Trekronen er først smalt konisk, deretter nesten sylindrisk i eldre alder. Barken trevles av i flak som er 5-10 cm lange.

Engelmanngranen kan vokse helt opp til 3.650 moh. i USA, dvs over tregrensen. Den kan krysse seg med kvitgran (Picea glauca).

Treet brukes i skogindustrien, til plankemateriale og ikke minst i papirindustrien. Det brukes også til å produsere gitarer og harper.

I Norge har treet vært plantet som parktre og til skogbruksformål i fjellstrøk. Den er dokumentert forvillet i Hedmark (Ringsaker, Os i Østerdalen), Buskerud (Lier, Drammen), Vest-Agder (Flekkefjord, Sirdal), Møre og Romsdal (Tingvoll), Trøndelag (Røros, Trondheim), og Nordland (Fauske, Steigen). Arten er sannsynligvis underrapportert.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 14. april 2023. Besøkt 14. april 2023. 
  2. ^ a b Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for engelmannsgran Picea engelmannii som HI (LO i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 15. september 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kongle og nåler

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]