Dvergbladlus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Phylloxeroidea»)
Dvergbladlus
Viteus vitifoliae
Nomenklatur
Phylloxeroidea
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppePlantelus
Økologi
Antall arter: ca. 125 i verden, 42 i Europa, 9 i Norge
Habitat: på busker og trær
Inndelt i

Dvergbladlus (Phylloxeroidea) er en gruppe med plantelus som hører til gruppen bladlus (i vid forstand), Aphidomorpha. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, gjerne blekt fargede bladlus. De vingede formene (alatae) har store, skjøre vinger. De mangler "rørene" oppe på bakkroppen som de fleste bladlus har. Siden de gjerne lever i galler ser man ikke ofte disse dyrene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gruppen Phylloxerini lever for det meste på eik (Quercus spp.) og hikkori (Carya spp.), dessuten omfatter denne gruppen vinlusen, som lever på vinranker. Phylloxerinini lever på busker i vierfamilien (Salicaceae). Bare få av artene i Phylloxeridae veksler mellom ulike verter. Familien bartrelus (Adelgidae) lever på bartrær, der de danner galler.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Særlig én art fra denne familien har utmerket seg som et økonomisk veldig viktig skadedyr. Den ca. 1 mm lange arten vinlus, Viteus vitifoliae stammer opprinnelig fra det østlige Nord-Amerika, der den lever på røttene og bladene av ulike viltvoksende vin-arter (Vitis spp.). Disse er forholdsvis resistente mot arten, men det viser seg at den europeiske vindruen (Vitis vinifera) er svært utsatt for angrep. Nymfenes angrep på røttene kan, sammen med sekundære soppangrep, føre til at røttene blir effektivt ringbarket og vinstokkene dør. D. vitifolii ble ved et uhell innført fra Nord-Amerika til Europa på 1860-tallet, og på slutten av 1800-tallet truet den med å rasere europeisk vindyrking fullstendig. Man lykkedes i stor grad i å stoppe ødeleggelsene ved å utvikle resistente vinstokker, dels gjennom krysning med nordamerikanske arter. Enkelte vinkjennere hevder at dette førte til at kvaliteten på europeisk vin sank merkbart. Bartrelusene er til dels alvorlige skadedyr på bartrær i tømmerproduksjon.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]