Phoenicococcidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phoenicococcidae
Nomenklatur
Phoenicococcidae
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppePlantelus
Økologi
Antall arter: bare én art
Habitat: palmer
Utbredelse: Amerika, den palearktiske sone, Sørøst-Asia
Inndelt i

Phoenicococcidae er en familie med plantelus som hører til gruppen skjoldlus, Coccoidea. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner. Gruppen omfatter bare arten Phoenicococcus marlatti, som hittil ikke har latt seg plassere i andre skjoldlus-familier.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Phoenicococcus marlatti er en liten skjoldlus, voksne hunner ca. 1,5 mm lange, ovale og noe flate. De er røde eller rødbrune på farge, gjerne mer eller mindre dekket av et hvitt vokslag, men dette slites lett av. Beina er helt bortreduserte og av antennene er det bare ett lite ledd igjen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som mange andre skjoldlus, går utviklingen gjennom tre nymfestadier hos hunnene og fem hos hannene. Under gunstige forhold tar hele livssyklusen ca. 60 dager, og man finner gjerne flere overlappende generasjoner sammen. Denne arten lever på palmer, helst på daddelpalmer (Phoenix spp.) men også på andre arter. Skjoldlusene sitter helst på de lyse områdene ved roten av palmebladene, men kan også finnes på avdekte røtter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I dag er Phoenicococcus marlatti vidt utbredt, og forekommer i Nord- og Sør-Amerika, den palearktiske sone og Sørøst-Asia. Trolig stammer den opprinnelig fra Nord-Afrika, men er spredt vidt med palmer som har blitt transportert av mennesker. I Europa finnes den i sørvest.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]