Phlomoides

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phlomoides
Nomenklatur
Phlomoides
Moench
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenleppeblomstordenen
Familieleppeblomstfamilien
UnderfamilieLamioideae
TribusPhlomideae
Økologi
Antall arter: 150–170
Habitat: som regel tørre steder
Utbredelse: Eurasia
Inndelt i

Phlomoides er en planteslekt i leppeblomstfamilien.

Conrad Moench opprettet denne slekten i 1794 med Phlomoides tuberosa som typeart. Dette navnet ble glemt, og de fleste artene i slekta ble inntil nylig regnet til slekten Phlomis. Da Phlomoides ble gjenopprettet, ble også de monotypiske slektene Pseuderemostachys og Lamiophlomis, samt de to artene i Notochaete, flyttet dit.

Artene som ble flyttet fra Phlomis er flerårige urter med trekantede blader. Hovedrota er som regel knollformet. Undersiden av bladene har hår, men ikke så tett som hos Phlomis. Blomstene er rosa eller purpur, og den øvre leppen i blomsten er ikke sammentrykt fra siden. Kromosomtallet er som regel 2n = 22. I ettertid er også Eremostachys med 60–80 arter og Paraeremostachys flyttet til Phlomoides. Eremostachys har gule, kremfargede eller hvite blomster og er typiske planter for de tørre fjellene i Sørvest-Asia.

Phlomoides er hovedsakelig utbredt i Asia, spesielt i Sentral-Asia, Iran og Kina. Én art, Phlomoides tuberosa, finnes vestover til Østerrike, Slovakia og Tyskland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]