Philip Reeve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Philip Reeve; bilde fra 2008.

Philip Reeve (født 28. februar 1966 i Brighton) er en britisk barnebokforfatter og -illustratør[1][2]. Han er kjent for flere bøker: debutboka Mortal Engines (2001) er første bok i en kvartett om et framtidssamfunn; den fjerde av disse bøkene, A Darkling Plain (2006), vant Guardian Children's Fiction Prize. Hans bok om etableringen av Arthurmytene, Here Lies Arthur (2007), vant Carnegie Medal in Literature i 2008[3][4].

Liv[rediger | rediger kilde]

Han studerte ved Anglia Ruskin University og University of Brighton. Han har arbeidet i bokhandel og illustert noen av bøkene i serien Fæle fakta. Siden 1994 har han arbeidet fulltid som tegner og etterhvert også forfatter. Han har levert illustrasjoner og vitsetegninger til omlag 40 bøker.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Mortal Engines og resten av Predator Cities-kvartetten[5] (2001–06) er framtidsromaner, som skildrer et postapokalyptisk samfunn etter en tredje verdenskrig. Jordoverflaten er øde og ødelagt; de gjenværende uavhengige bysamfunnene befinner seg på store beltekjøretøy som ligger i krig med hverandre. Hovedpersonene er ungdommene Tom Natsworthy og Hester Shaw. Fever Crumb-trilogien (2009–11) er en prequel til Predator Cities-serien, og foregår i det samme universet noen hundre år tidligere.

Larklight-trilogien (2006–08)[6] er steampunkfortellinger, lagt til Victoriatiden i et alternativt univers hvor noen stater har utforsket verdensrommet i snart hundre år.

I Here Lies Arthur (2007)[7] går forfatteren tilbake til den angelsaksiske bosetningen i Britannia på 400–500-tallet, og skildrer hvordan druiden Merlin og ungjenta Gwyna samarbeider om å etablere og konstruere mytene om kong Arthur som et virkemiddel i forsvaret mot sakserne.

Bøkene hans er ikke oversatt til norsk. Planer om å filmatisere Larklight forelå allerede i 2008, men er pr 2014 ikke blitt ytterligere konkretisert.[8][9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Offisielt nettsted
  2. ^ forfatterprofil hos britishcouncil.org
  3. ^ carnegiegreenaway.org.uk Here Lies Arthur i listen over prismottagere
  4. ^ carnegiegreenaway.org.uk Pressemelding ved pristildelingen
  5. ^ predatorcities.co.uk
  6. ^ larklight.com
  7. ^ en:Here Lies Arthur
  8. ^ (en) Larklight i Internet Movie Database
  9. ^ "Elizabeth" director aglow for "Larklight", reuters.com, 31.3.2008