Strandmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Phibalapteryx virgata»)
Strandmåler
Nomenklatur
Phibalapteryx virgata
Hufnagel, 1767
Populærnavn
strandmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektPhibalapteryx
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: sandete områder ved kysten
Utbredelse: Europa

Strandmåler (Phibalapteryx virgata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet langs kysten til Rogaland i Norge, men er sjelden og blir vurdert som Sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 23 mm), slank, lysgrå måler. Forvingen er forholdsvis smal og tilspisset, med to brungrå tverrbånd nær midten. Innenfor og utenfor disse tverrbåndene er det flere smale, lysere tverrbånd, mellom dem en rund, mørkebrun flekk. I vingespissen er det en kort, mørk strek. Bakvingen er blekgrå med litt silkeaktig glans, med utydelige, lyse tverrbånd. Larven er naken, lang og slank, purpuraktig brun på oversiden og blekgul på undersiden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever på strender og andre tørre, sandete områder ved kysten. Larvene lever først og fremst på maurer (Galium spp.), men kan også finnes på timian (Thymus spp.). Denne sommerfuglen har to generasjoner hver sommer, de voksne er på vingene henholdsvis i mai – juni og i august. De flyr om kvelden og tidlig på natten og kommer til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa. I Norge forekommer den bare langs kysten av Øst- og Sørlandet vestover til Rogaland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. mars 2022. Besøkt 2. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av strandmåler Phibalapteryx virgata som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]