Phenomena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Phenomena er en norsk bokserie for barn og ungdom skrevet av Ruben Eliassen innenfor sjangeren fantastisk litteratur. Serien følger alvegutten Alk og tvillingsøsteren Ilke, som ifølge en gammel spådom har kraften til å bekjempe Tarkan, mørkets fyrste, og dermed befri verden fra hans jerngrep.

Seriens første bok (av åtte), Profetiens utvalgte utkom i 2002, og vant samme år Arks barnebokpris. Prisen er en avstemning hvor 2500 norske barn kåret sin favorittbok.[1] Populariteten har ført til at serien har blitt solgt til Sverige, Danmark, Finland, Italia og Tyskland. Alle bøkene bortsett fra den sjuende har forsider illustrert av Eliassen selv, den sjuende, Frostens datter, er illustrert av Olve Askim.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Profetiens utvalgte handler om tvillingparet Alk og Ilke. I denne fiksjonsverden er alvene et undertrykt folk som lever i Aldra, en verden underlagt av Sherpa, mørkets fyrste, og hans onde krefter. Alvene er slaver hos Tarkans tjenere, mortokene, men to alver, Harti og Khiri, klarer å smugle sine nyfødte barn ut av fangenskapen og til den vise trollmannen Sha-ras slott. Her blir barna, tvillingene Alk og Ilke, oppfostret i frihet. Det viser seg at Sha-ra kjenner til en urgammel spådom, en spådom skildret i Phenomena; spådomsboka. Spådommen forteller at to alvebarn vil reise seg og bekjempe Tarkan under slaget på Gredomsletta. Disse to barna er Alk og Ilke, og når de er ti år gamle reiser de ut for å oppfylle spådommen og bekjempe ondskapen.

Gjennom serien følger leseren Alk og Ilke og deres opplevelser som leder fram mot det uunngåelige slaget som vil avgjøre verdens skjebne. Profetiens utvalgte handler i hovedsak om denne reisen og deres stadig voksende reisefølge. I tillegg til tvillingene blir leseren også kjent med jenta Millian en rolle ved å ha blitt fraktet til Aldra fra vår egen verden.

Bøker i serien[rediger | rediger kilde]

Hittil har syv offisielle bøker utkommet i serien.

Avledede produkter[rediger | rediger kilde]

Det ble bekreftet for første gang siden desember 2011 at 3000 likes fremdeles gjelder.

Serien har gitt grunnlaget for et brettspill, Kampen om Aldra,[3] samt en egen bokserie som utspiller seg i samme univers.

Azur er en serie på seks korte bøker med handling satt til samme univers som den opprinnelige bokserien. Den handler om havmannen Azur og hans opplevelser før han møter Alk og Ilke. Disse er billedbøker, og er rikt supplert med illustrasjoner av Øystein Runde. De tre første bøkene ble publisert fortløpende i første halvdel av 2011.

Jolsah er en serie på seks korte billedbøker som baserer seg på handling og universet fra Phenomena-bøkene. Bøkene forteller om hvordan det gikk med Jolsah da han møtte faren sin igjen etter å ha blitt venn med Alk og Ilke, og prøvelsen han ble sendt på. Bøkene har også illustrasjoner av Øystein Runde. Den første boken kom i 2012. Tegningene på forsidene staver JOLSAH[4]. Serien handler stort sett om de andre mortokene som ønsker ham død, og hvordan han overkommer sine siste fordommer mot alver.

14. desember 2011 opplyste Eliassen at om 3000 liker Facebook-siden hans, skal han skrive nye kapitler om hva som kommer til å skje med Ilke.[5]

Og i 2018 kom en spesialskrevet oppfølger i Phenomena serien,"Mørkets barn" bok 1 i Den mørke krønike. Den kan imidlertid ikke kjøpes i bokhandelen men må bestilles direkte fra forfatteren ved å sende en forspørsel til, phenomena@rubeneliassen.com.

Den er også tilgjengelig på biblioteket.

Mulig TV-serie[rediger | rediger kilde]

3. februar 2012 publiserte filmselskapet Filmed Imagination på sin Facebook-side en plakat[6] En oppfølger til dette er en prosjektside som sier at det arbeides med å se om Phenomena kan bli en film eller en TV-serie.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bakken, Jonas: Phenomena. Bok 1: Profetens utvalgte, Barnebokkritikk.no
  2. ^ Olve's Blog (engelsk)
  3. ^ «Phenomena spill, Kampen om Aldra». Arkivert fra originalen 10. oktober 2011. Besøkt 24. september 2011. 
  4. ^ Phenomena (forlagsomtale) Arkivert 27. februar 2015 hos Wayback Machine., Gyldendal Norsk Forlag
  5. ^ Phenomena på Facebook
  6. ^ Bilder på tidslinjen, Filmed Imagination på Facebook
  7. ^ Phenomena[død lenke], Filmed Imagination

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]