Phaudidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phaudidae
Nomenklatur
Phaudidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
OverfamilieZygaenoidea
Økologi
Antall arter: ca. 30
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørøst-Asia
Inndelt i

Phaudidae er en liten familie av sommerfugler som nylig ble skilt ut fra familien bloddråpesvermere (Zygaenidae), som de ligner sterkt. Nye fylogenetiske analyser tyder på at de ikke er i nær slekt med de øvrige bloddråpesvermerne. De lever i Sørøst-Asia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingspenn gjerne rundt 20 mm), fargesterke sommerfugler. Artene i slekten Phauda er mer eller mindre skarlagenrøde med mørkere vingespisser og svarte antenner. Hodet er lite med lange, kamtannede antenner. Forvingene er lange og slanke med korte hårfrynser, bakvingene ca. 3/4 så lange dom forvingene, med middels lange hårfrynser. Kroppen er sylindrisk, bakkroppen er kledt med ganske lange, oppstående hår (piperenser-lignende). Beina er middels lange, uten påfallende hårkledning. Larvene kan ligne på fugleskitt og unngår dermed å bli spist av fugler.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I likhet med bloddråpesvermerne er de voksne insektene dagaktive, og de sterke fargene er et varsel om at de er giftige. Arten Phauda flammans kan skjelettere bladene av fiken (Ficus racemosa) i India.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]