Petoro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Petoro AS»)
Petoro AS
Offisielt navnPetoro AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer983382355
BransjePetroleumsindustri
Etablert2001
Eier(e)Nærings- og fiskeridepartementet
HovedkontorStavanger
LandNorge
Produkt(er)SDØE
StyrelederGunn Wærsted
Adm.dir.Kristin F. Kragseth
Antall ansatte 54
Nettstedpetoro.no (no)
www.petoro.no (en)

Petoro er et norsk statlig aksjeselskap som ble stiftet 9. mai 2001[1] for å ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomhetennorsk kontinentalsokkel. Disse rettighetene utgjør en tredjedel av Norges ​olje- og gassreserver. Selskapets viktigste oppgave er å bidra til størst mulig verdiskaping fra statens direkte eierandeler. Det offisielle mandatet fra Olje- og energidepartementet er ivaretakelse av statens deltakerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike, overvåking av Equinors avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltakerandeler, i tråd med avsetningsinstruksen til Equinor, samt økonomistyring, herunder føring av regnskap, for statens direkte deltakerandeler.

Petoro markerte sitt 20-årsjubileum i 2021. Siden oppstarten har Petoro levert i snitt 100 milliarder norske kroner årlig til den norske stat.

Strategi[rediger | rediger kilde]

Petoro følger i dag[når?] en tredelt strategi for å maksimere verdien av selskapets portefølje:

  • Modne felt – gjennom investeringer for økt utvinning. Selskapet har vært opptatt av at det må bores flere brønner og mer effektiv boring. Gjennom lisensene jobber Petoro med å redusere usikkerhet i reserve- og ressursgrunnlaget, og skape en langsiktigog helhetlig videreutvikling av de allerede eksisterende feltene.
  • Den andre delen av strategien er knyttet til feltutvikling og ivareta framtidige muligheter på norsk sokkel. Petoro har argumentert for fleksible løsninger for å skape lang og lønnsom levetid også for nye felt. Tidlig bruk av teknologi for økt utvinning, reservoarbeskrivelse og havbunnsprosessering er viktig allerede tidlig i utviklingen av nye felt. Petoro er med i utviklingen av Johan Sverdrup-feltet, og har som mål å maksimere verdien feltet på vegne av statens eierandeler.
  • Den siste delen av strategien er knyttet til nordområdene hvor Petoro fremme en helhetlig utvikling av denne regionen på norsk sokkel. I dette perspektivet har selskapet vært opptatt av utvikling av nye ressurser på tvers av lisenser i Barentshavet.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Styreledere[rediger | rediger kilde]

Bente Rathe var styreleder i Petoro i perioden 2002–2007.

Gunn Wærsted er nåværende[når?] styreleder i Petoro.

Administrativ ledelse[rediger | rediger kilde]

Selskapets første administrerende direktør var Kjell Pedersen. Grethe Kristin Moen overtok som administrerende direktør fra juni 2013. I juni 2021 overtok Kristin F. Kragseth som administrende direktør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Etableringen av SDØE og Petoro». petoro.no. Besøkt 29. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]