Peter Pevensie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Pevensie
KjønnMann
Født1927
Død1949
Ektefelleuten verdi
StatsborgerskapStorbritannia
SkuespillerRichard Dempsey (gjelder for verket: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
William Moseley
Noah Huntley
Skapt avC.S. Lewis
In-universe-informasjon
Narnia universe
William Mosley.

Peter Pevensie er en av de sentrale rollefigurene i tre av de syv bøkene om det fiktive landet Narnia; Løven, heksa og klesskapet, Prins Caspian og Den siste striden.

Han er den eldste av de fire barna i familien Pevensie. Handlingen i alle Narnia-bøkene er sentrert om denne søskenflokken. Peter blir kronet til konge i Cair Paravel, som er hovedstaden i Narnia, og får tilnavnet «Peter den strålende».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I bøkene fortelles det at Peter ble født i 1927. Han var 13 år i starten av boken Løven, heksa og klesskapet. Etter å ha blitt monark i Narnias gullalder regjerte han i Narnia sammen med broren og søstrene i 15 år. Han hadde dermed blitt omtrent 28 år gammel i Narnia, før han returnerte til England mot slutten av den første boken og på nytt var 13 år gammel.

Peter er den eldste av de fire søsknene, og er en lojal og hengiven storebror. Han gjør sitt beste for å beskytte de yngre søsknene sine, og for å oppføre seg som en ansvarlig ung voksen til tross for hans unge alder. I boken antydes det at han er mer moden enn søsknene sine.

Søskenflokkens far ble kalt ut som soldat under andre verdenskrig, og søsknene ble evakuert til den engelske landsbygda med tog, på grunn av alle de tyske luftangrepene mot London. Før de dro ba moren deres Peter om å passe på sine yngre søsken.

På landsbygda bor de i det gamle herskapshuset til professor Digory Kirke. Etter at Lucy som den første av barna har snublet inn i et klesskap og plutselig havnet i Narnia, nekter Peter å tro på henne når hun etterpå forsøker å fortelle hva som skjedde. Peter tror at historien bare er utslag av at Lucys fantasi har løpt løpsk, helt til både han og de andre Pevensie-søsknene kommer seg inn i garderoben og selv havner i Narnia. Han ber deretter Lucy om unnskyldning fordi han ikke trodde på henne tidligere, og blir sint på broren Edmund fordi hadde påstått at Lucys historier om Narnia bare var fantasi.

Lucy hadde tidligere sett Edmund i Narnia, men Edmund løy til de to andre søsknene og påstod at de bare lot som de var der. Første gang Peter og søsknene kommer til Narnia, møter de et bever-ektepar; herr og fru Bever. Men herr Bever hadde mistenkt Edmund for å være en forræder fra det øyeblikket han så Edmund, men nevnte ikke noe om dette til de andre barna om det før Edmund gikk sin vei for å møte den hvite heksen Jadis. Edmund blir til slutt reddet på Aslans ordre. I mellomtiden forsøker de tre andre barna å finne veien til stein-bordet for å møte Aslan. Etter det store slaget mot den hvite heksa Jadis, den selvutnevnte dronningen av Narnia, og hennes allierte - blir Peter kronet av Aslan som Hans Majestet Kong Peter den Strålende.

Den eldgamle profetien om at to sønner av Adam og to døtre av Eva som kommer for å sitte på de fire tronene ved Cair Paravel, har dermed blitt realisert. Dette markerer slutten på de hundre år med vinter og regjeringen til den hvite heksen, og markerer begynnelsen på Narnias gullalder. Etter femten år på tronen i Narnia vender Peter og søsknene hans tilbake til London og deres egen verden (hvor de finner seg selv som barn igjen) og oppdager at ingen tid har gått i den virkelige verden helt siden de kom til Narnia mange år tidligere.

I Prins Caspian[rediger | rediger kilde]

Etter at Pevensie-søsknene kommer tilbake til Narnia, ankommer de ruinene av Cair Paravel. De kommer seg inn i slottets skattekammer. Peter tar sverdet sitt, kalt Rhindon, og skjoldet hans, og fungerer igjen som leder for søsknene. De møter til slutt Trumpkin, en dverg som bidro til å beskytte prins Caspian X fra onkelens Telmarine-hær, som deretter følger dem på søsknenes reise for å møte Aslan.

Når barna blir tvunget til å ta en avgjørelse, har Peter, som høykonge, det siste ordet. For å stoppe krigen lenge nok til at Lucy kan finne Aslan og vekke de andre narnianerne, krever Peter retten til en en-mot-en duell mot Telmarine-kongen, Miraz. Etter at Pevensie-barna hjelper til med å beseire Telmarinene, gir Peter formelt prins Caspian myndighet til å styre et fritt Narnia.