Peter Benchley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Peter Benchley
Født 8. mai 1940
USA New York
Død 11. februar 2006 (65 år)
USA Princeton i New Jersey
Idiopathic pulmonary fibrosis (lungesykdom)
Yrke Forfatter

Peter Bradford Benchley (født 8. mai 1940, død 11. februar 2006) var en amerikansk forfatter best kjent for å ha skrevet romanen Jaws i 1974. Boka ble året etter til filmen Haisommer (Jaws).

Flere av hans bøker har blitt filmatisert, blant annet Dødens farvann (1980), Dypet (1977) og Uhyret (1996). I tillegg til å ha skrevet bøkene var han også involvert på manussiden i disse fire filmene.

Familie og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Peter benchley var sønn av Nathaniel Benchley som også var forfatter. I tillegg var broren hans Nat Benchley også forfatter. Peter studerte ved Phillips Exeter Academy, og Harvard University. Da han var ferdig med å studere jobbet han for The Washington Post. Han skrev også senere taler for president Lyndon Johnson.[1]

Idéen om en menneskeetende hai fikk han da en fisker i 1964 fikk en Hvithai som veide over 2000 kilo, utenfor kysten til Long Island.[2]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter å ha lest noen av Benchleys artikler inviterte Tom Congdon fra forlaget Doubleday ham til lunsj for å diskutere noen bøker. Han var veldig interessert i Benchleys idéer om en menneskeetende hai som terroriserer en strand. Derfor ga han Peter et forskudd på tusen Dollar så han kunne publisere boka. 1974 ble boka publisert under navnet Jaws. Den ble en gigantisk sukesess, og var på bestselgerlistene i førtifire uker. Da Steven Spielberg ville filmatisere boka var Peter med på å skrive manuset sammen med Carl Gottlieb. Når filmen kom ut ble den (som boka) en stor suksess. Det var faktisk den første filmen som tjente over hundre amerikanske dollar i USA. I resten av verden fikk Jaws inn 470 millioner dollar.

Hans neste bok Dypet handler om et par som finner en formue med spansk gull og morfin fra Andre verdenskrig. Denne boka ble også filmatisert, og lå på topp ti lista over bestselgende filmer i USA. Den var imidlertid ikke like innbringende som Haisommer.

Boka Dødens Farvann (The Island) ble publisert i 1979, og ble filmatisert som de andre, men solgte imidlertid ikke like bra.

De tre neste bøkene han skrev var The girl of the sea of Cortez, Rummies og Q Clearance. Da Peter Benchley skrev Rummies ble han inspirert av Benchley-familiens alkoholproblemer.

Den neste boka han skrev var The Beast (Uhyret) som handler om en kjempeblekksprut som terroriserer Bermuda. Denne boka ble filmatisert under navnet The beast, som en TV-film. Neste bok het White Shark, og handlet om et mutert Hvithaimenneske som ble skapt av nazistene. Denne ble som Uhyret filmatisert for TV der den het Creature. New York Times skrev: «it looks more like Arnold Schwarzenegger than any fish.» (Den ser mer ut som Arnold Schwarzenegger enn en fisk.).[3]

Mot slutten av Peters karriere skrev han faglitterære tekster om Haienes bevaring. Dette resulterte i boka Shark Trouble som omhandlet at nyheter og sensasjoner kan undergrave publikumets trang til å forstå marine økosystemer, og menneskers potensielle negative konsekvenser når mennesker interegerer seg. Boka ble skrevet for å informere om at mennesker handler aggressivt overfor haier, og at mange dyr i havet blir truet av overfisking.

Benchley var medlem av National Council of Environmental Defense, og talsmann for deres sjøprogram. Han var også medlem av BUEI (Bermuda Underwater Exploration Institute).

I 2006 døde Peter Benchley av lungesykdommen Pulmonary fibrosis.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Peter Benchley». The Daily Telegraph (London). 14. februar 2006. Besøkt 22. mai 2010. 
  2. ^ Enclyopedia of America popular fiction - Peter Benchley
  3. ^ «Peter Benchley», Contemporary Authors Online, Gale, 2003.
  4. ^ BBC News – Jaws author Peter Benchley dies