Personekvivalent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Personekvivalent eller personenhet er et uttrykk fra kommunalteknikk, og er et uttrykk for kapasitet og belastning i vannforsyning, kloakkanlegg og avløpsrensing.[1]

Personekvivalent, pe: Den mengde organisk stoff som brytes ned biologisk med et biokjemisk oksygenforbruk målt over fem døgn, BOF5 , på 60 g oksygen per døgn. Forurensningsforskriften

Personer har en del av sitt forbruk av vann og sitt bidrag av avløp der de bor, og en del på jobb eller skole. Derfor regnes en beboer som 0,8 pe, mens en arbeidsplass eller elev regnes som 0,2 pe.

Meierier, slakterier og andre virksomheter bidrar også med organisk stoff. Det samme gjør jord. Personekvivalent er derfor ikke det samme som person. Organisk stoff kan sedimentere i avløpsledninger for så å spyles ut når det regner. Mengden organisk stoff i avløpet varierer derfor.

For å beregne hvor mange personer som er knyttet til et avløpsanlegg, kan man regne at hver person bidrar med 1,6 gram totalt fosfor, tot P, pr døgn. Fosfor fra mennesker er i større grad enn organisk stoff løst, slik at mengden ikke varierer så mye med nedbør. Nitrogen (12 g pr. person og døgn) og koksalt (10 gram pr. person og døgn) kan også med forbehold brukes i slik beregning.

Vannforbruk i husholdninger beregnes til 130–180 liter per persondøgn; [1]

Avløpsrør og kummer er ikke så tette som man kunne ønske. I tillegg kommer en del feilkoblinger. Derfor er det vanlig at mengden avløpsvann er dobbelt så stor som vannforbruket skulle tilsi.

Også forbruk innenfor landbruk og industri kan omregnes til personekvivalenter.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Vollen, Øistein (1989). Kommunalteknikk 2: vann og avløp. Oslo: Yrkesopplæring. s. 58, 61, 124. ISBN 8258505955. 
  2. ^ Sigvaldsen, L. (1992). Rensing av avløpsvann. Oslo: Universitetsforlaget. s. 17. ISBN 8200407357.