Person of Interest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Person of Interest
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Thriller
Prod.landUSA
Sesonger5[1]
Episoder103 (21. juni 2016)[1][2]
Lengde43 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJim Caviezel
Taraji P. Henson
Michael Emerson
Kevin Chapman
Bak kamera
Skaper(e)Jonathan Nolan
ProdusentStephen Semel
RegiChris Fisher, Richard J. Lewis, Fred Toye, Jeffrey Hunt, Stephen Surjik
MusikkRamin Djawadi
Prod.selskapukjent verdi, Bad Robot Productions, Warner Bros. Television Studios
Sending
Periode22. sep. 201121. jun. 2016
TV-kanalCBS[1]
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb

Person of Interest er en amerikansk science fiction- og thrillerserie som gikk på CBS fra 2011 til 2016.

Serien handlet om en tidligere CIA-agent som jobbet for en mystisk millionær for å forhindre vold og drap i New York. Drapene blir forutsett av en avansert datamaskin som denne millionæren utviklet for en tid tilbake. De kommer også i klammeri med politiet. Hovedrollen spilles av Jim Caviezel.

Serien har i Norge vært vist på MAX.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

John Reese, en tidligere spesialstyrke-soldat og CIA-agent, sliter med utbrenthet på grunn av jobben sin - og er må antatt død av amerikanske myndigheter. Reese lever i New York City, når han blir oppsøkt av Harold Finch - en mystisk milliardær og programvare-ekspert. Finch har bygd et spesielt datasystem for den amerikanske regjeringen etter terrorangrepet 11. september 2001 som overvåker all elektronisk kommunikasjon, for å forutsi fremtidige terror-handlinger. Datamaskinen - kjent uformelt som «maskinen» er finansiert under kodenavnet «Northern Lights»

Maskinens oppgave er å varsle om forskjellig kriminell aktivitet, ikke bare terrorisme. For å forhindre misbruk av maskinens muligheter, hadde Finch programmert maskinen til kun å oppgi identiteten til en person som skal være involvert i alvorlige forbrytelser, i form av et personnummer, men ingen detaljer om forbrytelsen eller om personen er en gjerningsperson eller offer. Andre som var involvert i å skape programvaren var Finchs beste venn og forretningspartner Nathan Ingram. Men Ingram blir senere myrdet, og Finch innser at kunnskap om ofrene som anses som irrelevante av «maskinen» kunne ha reddet partneren hans. Han bestemmer seg for å handle i hemmelighet på flere av oppdragene «maskinene» kommer med informasjon om. Han ansetter Reese til å gjennomføre overvåking og gripe inn i disse sakene også.

Finch og Reese (og senere flere andre medhjelpere) forsøker å forstå trusselen mot, eller av, personer hvis personnummer maskinen oppgir. De forsøker deretter å forhindre at disse forbrytelsene finner sted. Reese og kollegaene får blant annet hjelp fra etterforskerne Lionel Fusco fra New York City Police Department, en tidligere korrupt politimann som Reese tvinger til å hjelpe dem. Samt Joss Carter, som i begynnelsen etterforsker Reese for hans aktiviteter for Maskinen. Men Carter blir til slutt Reese sin nære allierte, og dropper hele etterforskningen mot ham. Med jevne mellomrom får teamet også hjelp fra Zoe Morgan, som hjelper dem angående spesielt vanskelige oppgaver.

TV-serien inneholder også en rekke andre historier. Blant annet en organisasjon bestående av korrupte NYPD-ansatte som mottar penger fra mafia-sjef Carl Elias og den russiske mafiaen. En annen viktig historie kretser rundt Root, en psykopatisk hacker som er besatt av «maskinen» til Finch. I løpet av den andre sesongen blir Decima Technologies, et mektig og hemmelighetsfullt privat etterretningsfirma drevet av den tidligere MI6-spionen John Greer - avslørt for å forsøke å få tilgang til maskinen. Carter opplever at kjæresten hennes, etterforsker Cal Beecher, myrdet. Reese og Finch møter Sameen Shaw, fra det amerikanske militæret, som er på flukt etter å ha blitt forrådt av arbeidsgiverne sine. Shaw får vite om «maskinen» i løpet av sesong to, og blir deretter medlem av Reese og Finchs team. Det blir også avslørt at «maskinen» skal ha blitt flyttet til et ikke-avslørt område for å beskytte seg bedre mot forstyrrelser.

I den tredje sesongen avsløres det mer om maskinen, ettersom den i økende grad kommuniserer med, assisterer og til og med kontrollerer enkelte av handlingene til Finch og resten av teamet. Carter blir senere myrdet, og i sorg over hennes død forlater Reese resten av laget for en kortere periode. Laget må også slåss mot Vigilance, en voldelig organisasjon dedikert til å sikre befolkningens privatliv. I løpet av den tredje sesong avsløres eksistensen av en program-kode for å skape en annen kunstig intelligens – kalt Samaritan. Dette programmet skiller seg fra «maskinen» ved at den er villig til å fjerne personer som blir sett på som forstyrrende for lov og orden, før disse menneskene har begått noen eventuell kriminell aktivitet.

Finch og resten av laget må derfor arbeide i skjul som følge av Samaritan. De fortsetter å arbeide med forskjellige saker. Men de må også unngå å bli oppdaget av Samaritan, som mangler de restriksjonene og perspektivet som Finch bygde inn i sin egen Maskin. Samaritan kan blant annet manipulere NSA, forandre politiske valg, utløser børs-krasj, dreper personer som blir sett på som trusler, kjøper nyttige selskaper, og bygger opp en organisasjon for å støtte programmets egne formål.

I løpet av sesong fem blir maskinen gjeninnsatt i et provisorisk nettverk av datamaskiner i skjul. Men det tar litt tid før programmet fungerer pålitelig igjen, på grunn av skader påført på grunn av strøm-brudd. Samaritan utvikler også en dødelig infeksjon for å tvinge mennesker til å oppgi DNA under vaksinasjon. Dette skal bli brukt til å bestemme hvilke mennesker som skal få leve, eller ikke. Finch stjeler derfor et våpen kalt Ice-9, et virulent datavirus som er i stand til å infisere og ødelegge Samaritan. Selv om dette viruset også kan ødelegge hans egen Maskin, og veldig mye av den globale data-infrastrukturen. Finch ønsker å aktivere Ice-9 innenfor NSA, og dermed til alle data-systemer som NSA er i stand til å nå.

Seriens hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Jim Caviezel.

Mindre roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt1839578, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
  2. ^ (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt4679214, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/