Granlundmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Perizoma taeniata»)


Granlundmåler
Nomenklatur
Perizoma taeniata
(Stephens, 1831)
Synonymi
Martania taeniata
Populærnavn
granlundmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektPerizoma
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Granlundmåler (Perizoma taeniata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes over hele Norge bortsett fra Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 19 – 24 mm), slank, brunlig grå måler. Forvingen er mørkere ved roten. Midt i vingen er det et jevnbredt, mørkere tverrbånd med bølgete ytterkant. Nær vingespissen er det en firkantet, mørkere flekk. Den ytterste delen av vingen er lyst brunlig grå og har en litt diffus, hvit flekk midt på ytterkanten. Bakvingen er gråhvit. Larven er purpuraktig brun, noe knudrete og med korte, kraftige, mørke børster. Den har en hvit lengdestripe langs ryggen som er brutt opp av svarte flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i fuktig skog. Det synes litt usikkert hva larven lever på – i fangenskap kan den spise mange ulike planter, blant annet slirekne (Polygonum spp.), vassarve (Stellaria media) og løvetann (Taraxacum spp.), men det er mulig at den lever på moser ute i naturen. De voksne målerne flyr i juni – september, i Norge mest i juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og videre østover til Kamtsjatka, Korea og Japan. I Norge er den funnet over hele landet bortsett fra i Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]