Per O. Noss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Per O Noss»)
Per O. Noss
Født12. aug. 1980Rediger på Wikidata (43 år)
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentVokal
Nettstedhttp://www.peronoss.com

Per Olav Bang Noss (født 12. august 1980) er en norsk sanger/artist og låtskriver. Han er oppvokst på Ål i Hallingdal.

Han begynte sin sangkarriere i en alder av 12 år, da han deltok i konkurransen Under 17 med den egenskrevne låten «Under samme himmel». Han fortsatte i det lokale ungdomskoret Synzygus og gjenopptok låtskrivingen i militæret. Han flyttet til Oslo i 2003 og fikk snart jobber innen TV og teater.

I 2004 var han å se som soldat og nisse i Nationaltheatrets Reisen til Julestjernen, samtidig som han utdannet seg innen sang og teater. Året etter var han å se i Richard den andreDet Norske Teateret, før han gikk i studio og spilte inn sin første singel i Sven Garås' DJD Studio. «Englestøv» var en remake av Folk og Røveres låt med samme tittel, og ble spilt på om lag 70 norske radiostasjoner, blant annet Kanal 24.

Han ble etter hvert sanger i teatergruppen Akerselva kultur- og teaterlag, og her begynte han å synge folketoner, noe som gjorde at han ble interessert i å synge mer på sin egen hallingdialekt. Tilbake i studio eksperimenterte han videre med å blande dialekt og popmusikk. Resultatet kalte han «hallingpop», og slik ble han å regne som en pionèr.

Albumet Hallingdølens kniv ble utgitt av Etnisk musikklubb i 2010, og anmelderne hadde svært delte meninger om denne nye sjangeren. Albumets første singel heter «Kjeringi», og er skrevet som en hyllest til Ingrid Heiberg Ottesen. Både denne og albumets andre singel «Te fjells» ble fremført på God morgen NorgeTV 2.

Musikkvideoen til albumets tredje singel «Din Tanke» kom ut sent samme år og er med sine vakre naturbilder fra artistens hjemsted blitt en suksess på NRK1 sitt musikkvideoprogram Norsk på Norsk Jukeboks. Selve låten er skrevet av Arne Moslåtten.

Artisten har en lang rekke konsertopptredener bak seg. Blant annet har han varmet opp for Kari Bremnes på Iungsdalshyttas første Leikskei i Skarvheimen, et høyfjellsarrangement i Ål som siden har begynt å utvikle seg til en festival, og han fikk være med å åpne det nye Thon Hotell Bjørneparken i Flå.

Julen-2009 mottok Per O. Noss Forumprisen i Hallingdal. Han hadde også sin fartstid som korist og andrevokalist i forestillingen Sangen om flammen.

Påsken 2014 ble den nye låten «Ein stad» lansert til radio og via den offisielle hjemmesiden. 12. juni 2015 slapp han singelen «Engel» og 14. august 2015 kom albumet Redningsmann utgitt på plateselskapet Grammofon som inneholder 12 låter, inkludert «Engel», «Fri» og «Fredlaus».

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

  • Engel (2015, regi: Gunnar Knutsen/Tumblewine Films)
  • Din Tanke (2010, regi: Gunnar Knutsen/Tumblewine Films)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]