Per Kristian Bjørkeng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Per Kristian Bjørkeng
Per Kristian Bjørkeng
Født10. oktober 1969 (54 år)
BeskjeftigelseSakprosaforfatter og journalist
Utdannet vedNTNU
Universitetet i Oslo
NasjonalitetNorge

Per Kristian Bjørkeng (født 10. oktober 1969) er en norsk forfatter og journalist i Aftenpostens kulturredaksjon.

Bjørkeng arbeidet fra 1990 i Trondheimsavisa senere også i Arbeider-Avisa og Adresseavisen, før han i 1994 ble fast ansatt i Aftenposten. Her har han særlig skrevet om forskningsjournalistikk, feature, kultur og digitale medier. Bjørkeng har både skrevet som reporter, kommentator og anmelder. Han har blant annet markert seg med kommentarer om utviklingen av data- og medieteknologi, og har holdt flere foredrag om temaet. I 2016 - 2021 var han programleder i Teknologimagasinet i Aftenposten, et web TV-program som etter hvert gikk over til å bli podkast.

I januar 2011 utga Bjørkeng boken Nettkidsa. Boken tar for seg den nye digitaliserte barndommen, og er den første norske utgivelsen som behandler dette temaet på en måte som er rettet inn mot foreldre. Boken er en drøftende gjennomgang av hva internasjonal forskning sier om områder som kan bekymre foreldre, som digital mobbing, avhengighet av videospill og seksuelle overgrep initiert via internett.

I september 2018 kom boken Kunstig intelligens - den usynlige revolusjonen. Denne debattboken tar for seg hva kunstig intelligens er, hvordan denne teknologien virker, og på hvilke måter samfunnet ser ut til å bli påvirket i de nærmeste årene. Egne kapitler behandler problemstillinger som selvkjørende biler, falske nyheter, drapsroboter, og ulempene med hemmelige og fordomsfulle algoritmer. I siste del av boken behandler forfatteren hva som kan skje på svært lang sikt, dersom maskiner utvikler generell kunstig intelligens.

Etter at chatboten ChatGPT ble lansert i desember 2022, har Bjørkeng hovedsakelig skrevet om hvordan nye gjennombrudd innen kunstig intelligens påvirker samfunnsliv og den enkeltes hverdag. Mot slutten av 2023 kom boken «Knekk ChatGPT-koden - Lær å tenke nytt og ta i bruk tidenes kraftigste dataverktøy».

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]