People in Motion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «People In Motion»)
«People in Motion»
A-side«People in Motion»
B-side«Albertine Hall»
FormatSingel
UtgittAugust 1971
InnspiltSommeren 1971, i Rosenborg Studios
SjangerRock
Lengde3:09
PlateselskapPolydor
Låtskriver(e)Ove Thue/Saft
Produsent(er)Stein Robert Ludvigsen
Plass i kronologi
«All the Time»/«Min»
(1971)
«People in Motion»
«Can You Feel It?»/«Working Man»
(1972)

«People in Motion» er en sang av den norske rockegruppa Saft i 1971. Sangen er skrevet av bandets vokalist Ove Thue. Låta lå 14 uker på VG-lista i 19711972, med nummer fire som beste plassering.[1] Låta er utvilsomt en av bandets mest kjente sanger og er i senere tid blitt covret av andre artister og brukt i film og reklame.

Låta er produssert av Stein Robert Ludvigsen. B-siden er «Albertine Hall», også produsert av Ludvigsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1971 satt Ove Thue seg ned i forsøk på å skrive en hitlåt. «Jeg laget den på en måte som var veldig atypisk for meg. Jeg begynner ellers alltid med teksten, en idé å skrive om, men jeg husker her at jeg sa til meg selv; No ska du lage en hit! Og en hit ble det. Tenkte litt som Stikkan Anderson i ABBA; finne gode rim, lage setninger som er gøy å synge! (Abba: Money Money/Honey Honey/Waterloo/I do I do, Ove Thue: People in Motion/Sunshine Eksplotion/You Got the Key/Give It to Me) Arne Philip Fraas hjalp meg med å gjøre teksten enda gøyere og mer sexy. Han hadde jo vært lenge i Statene og var fortrolig med språket og kunne derfor hjelpe meg å polere uttrykk som; sunshine explotion og lay down on your blanket!», mimrer Ove.[2] Etter et par timer ropte han på broren Trygve som ble svært engasjert. Han laget et design som ble avgjørende for hvordan låta høres ut på plata. Han la blant annet inn taktforskyvning som gjør at alle som danser danser ut av takten. Da dette skulle øves inn kylte Magne Lunde inn i veggen og ropte «faen, dette her fikser eg ikkje!».[3]

Gruppa dro Oslo for å spille den inn, og i august var singelen å finne i butikkene.[4] Alle i gruppa visste de hadde en hit. Låta ble valgt som Norges bidrag til radioprogrammet Europatoppen20. november 1971. Den gikk til topps og vant over den britiske gruppen Slade. Førsteplassen på Europatoppen sørget for at det europeiske Polydor-kontoret vurderte internasjonal lansering av bandet. Det sto mellom to grupper; Saft fra Norge og Focus fra Nederland. Polydor valgte til slutt sistnevnte, som i løpet av kort tid oppnådde stor suksess i resten av verden. Ove Thue hevder at Procol Harum var hans favorittband på den tiden låten ble skrevet.[5]

«Etter at vi vant Europatoppen gikk vi til topps på VG-lista og listen over «de beste norske platene», og det ble en sinnssyk respons og stemning når vi spilte den, og det blir det fremdeles. «People in Motion» har hatt en eneste stor triumf-ferd i sin tid,» forteller Ove Thue.[3]

Ettertid[rediger | rediger kilde]

Sangen er blitt brukt i de norske filmene De blå ulvene (1993), Den siste revejakta (2008) og Kong Curling (2011). I de senere årene har den også blitt «listet», det betyr at den blir spilt ca. 30 ganger i året i NRK og P4. I tillegg medvirket den i en Lotto-reklame som handlet om han som ikke fikk låne bilen av far, men så blir han Lotto-millionær, da kjøper han tre-fire biler på engang mens han synger «zsa zsa zsa».[6]

Saft og CC Cowboys' versjoner av låta solgt nærmere 200 000 eksemplarer til sammen. Safts versjon nærmer seg 70 000, mens CC Cowboys har solgt 120 000 av sin versjon. «Ikke verst for en sang som ble laget på gutterommet i barndomshjemmet» kommenterer Thue.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

CC Cowboys' versjon[rediger | rediger kilde]

People in Motion
A-side«People in Motion»
B-side«Barnehjemmet Johnny Johnny» (live)
«Tigergutt»/«Maria» (live)
FormatSingel
Utgitt1993
SjangerRock
Lengde3:05
PlateselskapRCA/Sony BMG
Låtskriver(e)Ove Thue/Saft
Plass i kronologi
«Barnehjemmet Johnny Johnny»»
(1991)
People in Motion
«Når du sover»
(1994)

CC Cowboys ga ut låta som single i 1993, med to livespor som B-sider. «Barnehjemmet Johnny Johnny» og en medley av «Tigergutt»/«Maria». Singelen lå fem uker på VG-lista i 1993, med nummer 6 som beste plassering.[7] Dette er en av ganske få sanger hvor bandet synger på engelsk. CC Cowboys' versjon av låta var litt annerledes enn originalen, Trygves takendring var feks ikke med, eller Rolf Skogstrands skrik i mellomspillet. Sangen er produsert av Kai Andersen og gruppa selv, innspilt og mikset i Athletic Sound Studio, Halden.

Låta ble senere med på bandets samlealbum Ekko: CC Cowboys Beste i 1998.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Band/artist År Liste Beste plassering Antall uker
Saft 19711972 VG-lista[1] 4 14
CC Cowboys 1993 VG-lista[7] 6 5

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b VG-lista
  2. ^ Jo Gjerstad, Bård Ose, Svein Hovland og Eilif Stene (2009). Vemund Grimstad, red. Bergensrockens historie: rock & sprell mellom syv fjell (norsk) (1 utg.). Bodoni Forlag. s. 152. ISBN 978-82-7128-546-3. 
  3. ^ a b Jo Gjerstad, Bård Ose, Svein Hovland og Eilif Stene (2009). Vemund Grimstad, red. Bergensrockens historie: rock & sprell mellom syv fjell (norsk) (1 utg.). Bodoni Forlag. s. 151. ISBN 978-82-7128-546-3. 
  4. ^ Norsk rocks historie vol 6: progressiv rock, cd-hefte s. 8
  5. ^ Purepop1uk.blogspot.com
  6. ^ Jo Gjerstad, Bård Ose, Svein Hovland og Eilif Stene (2009). Vemund Grimstad, red. Bergensrockens historie: rock & sprell mellom syv fjell (norsk) (1 utg.). Bodoni Forlag. s. 151. ISBN 978-82-7128-546-3. 
  7. ^ a b VG-lista