Pentti Hakkarainen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pentti Hakkarainen
Født23. juli 1958Rediger på Wikidata (65 år)
Idensalmi
BeskjeftigelseBankier Rediger på Wikidata
Utdannet vedHelsingfors universitet
Aalto-universitetets handelshögskola
NasjonalitetFinland

Pentti Hakkarainen (født 23. juli 1958) er en finsk økonom og jurist som siden 2008 har vært visesentralbanksjef i Finlands bank (Suomen Pankki).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han er utdannet fra Helsingfors universitet, der han tok en Master of Laws i 1982, med spesialisering innen selskapsskatt. Han studerte senere ved Aalto-universitetets handelshøgskole, der han tok en Master of Science in Economics i 1987, og han har også tatt Senior Executive Programme ved Stanford Graduate School of Business ved Stanford University i 1997.

Etter to år som attaché fra 1984 til 1985 jobbet han i næringslivet i flere år. Fra 1985 til 1995 jobbet han for Outokumpu Oy, de siste årene som finansdirektør. I 1995 gikk han til Okobank, som i dag heter Pohjola Bank, og var administrerende direktør og presiden for denne banken fram til 1998. Han ble deretter president for Postipankki, og etter sammenslåingen med Suomen Vientiluotto slik at Leonia Pankki, og senere Sampo-Leonia, ble dannet, ble han direktør for Sampo-Leonias bankdivisjon.

I 2001 ble han utnevnt til styremedlen i sentralbanken, en stilling han startet i 2002. Han ble utnevnt til visesentralbanksjef i 2008.

Han har tidligere hatt styreverv i bl.a. Veikkaus Oy (det finske, nasjonale tippeselskapet) og Palvelutyönantajat (den finske serviceindustriens arbeidsgiverforening). Pr i dag er han fortsatt styreformann i det finske kredittilsynet (Rahoitustarkastus).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]