Penrith (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Penrith, England»)
Penrith
Marknadsplassen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktEden
Admin. grevskapCumbria
Seremon. grevskapCumbria
StatusBy (town)
PostnummerCA10
Retningsnummer01768
Befolkning15 181 (2015)
Kart
Penrith
54°39′53″N 2°45′17″V

Penrith er en maredsby og verdslig sogn i Cumbria i England. Den er administrasjonssenter for distriktet Eden. Penrith ligger mindre enn 5 km utenfor grensene til Lake Districts nasjonalpark. Historisk en del av Cumberland. Penriths lokale myndighet er Edens distriktsråd som er basert i byen. Penrith var tidligere sete for både Penriths urbane og rurale distriktsråd. Fra 1974 til 2015 hadde Penrith ikke et eget byråd,[1] men de første valg til Penriths verdslige sogn skjedde den 5. mai 2015. I henhold til folketelling av 2006 var det 15 487 innbyggere i byen,[2] og i 2015 utgjorde det 15 181 innbyggere, en mindre tilbakegang.[3]

Elver[rediger | rediger kilde]

Penrith er lokalisert i Edendalen, rett nord for elven Eamont. Andre lokale elver bundet til byen er elvene Lowther og Petteril. Thacka Beck, en delvis menneskeskapt bekk, strømmer gjennom byens sentrum, men hovedsakelig under bakken, og knyttes opp mot Petteril og Eamont. I mange århundrer har Thacka Beck vært den viktigste vannkilden for Penrith.[4][5] En annen bekk, kjent som The Myers eller Dog Beck, flyter gjennom og under det sørvestlige området i byen, går sammen med Thacka Beck i nærheten av Tynefield Court.

Historie[rediger | rediger kilde]

800- og 900-tallet var Penrith hovedstad for Cumbria, som var en delvis uavhengig nasjon. I 1070 ble området en del av Skottland. De eldste gatene i byene ble anlagt på 1200-tallet.

Festningen Penrith Castle ble reist i 1399, på stedet hvor et forsvarstårn hadde stått. Det ble etterhvert en kongelig festning, eid av Richard, hertug av Gloucester. I dag er den i ruiner.

På kirkegården St. Andrew's ligger ifølge legenden en kjempe og høykonge av hele Cumbria gravlagt. Steinene som står rundt graven skal symbolisere villsvin som han drepte i Inglewoodskogen.

På Beacon Hill rett utenfor byen står et monument fra 1719 på det sted hvor det siden Henrik VIIIs tid har vært en varde (beacon). Det går en tursti opp dit, og fra toppen er det god utsikt utover Edendalen.

William Wordsworth, hans søster Dorothy og hans senere kone Mary Hutchinson gikk alle på skole i Penrith. Skolehuset er nå en kafé, Tudor Coffee Room.

I sentrum av byen står et klokketårn, som ble reist i 1861 til minne om Philip Musgrave, 2. baronett (1607–1678), politiker som satt i underhuset og tjenestegjorde i rojalisthæren under den engelske borgerkrigen.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det var da et «unparished area», det vil si et område ikke innenfor et verdslig sogn. De bruker i stedet allmøter der hele befolkningen kan delta.
  2. ^ Cumbria's Population in Urban Areas 2006 Arkivert 12. oktober 2007 hos Wayback Machine. (XLS), Cumbria County Council
  3. ^ «Penrith (Cumbria)», City Population
  4. ^ Den er en del av ALFA (Adaptive Land Use for Flood Alleviation). Eden Arkivert 22. desember 2015 hos Wayback Machine., ALFA
  5. ^ Thacka Beck Arkivert 2013-12-29, hos Wayback Machine., Cumbria Wildlife Trust
  6. ^ Firth, Charles Harding (1894): «Musgrave, Philip» i: Lee, Sidney: Dictionary of National Biography 39. London: Smith, Elder & Co. s. 421–422.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Penrith (England) hos Wikivoyage