Pengebingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pengebingen er det berømte kontorbygget til Skrue McDuck i Disney-tegneseriene. Den er som regel fremstilt som en stor, kubisk bygning der fremsiden har et sirkelrundt felt med et enormt dollartegn. Dollartegnet er omtegnet til «KR» i de norske utgivelsene av tegneseriene. I Carl Barks' opprinnelige amerikanske serier hadde pengebingen flatt tak; den frodige italienske Disney-produksjonen har skapt sin egen tradisjon der bingen øverst har en kuppel og et lite spir.[trenger referanse]

I pengebingen oppbevarer Skrue alle sine kontanter i et stort hvelv. Foruten kontorlokaler og hvelv har Pengebingen også en bolig for Skrue i øverste etasje. Pengebingen er selve hjertet i McDucks verdensomspennende finansimperium. Pengebinge har også blitt et begrep i norsk dagligtale.[1]

Pengebingen er bygd på toppen av «Daudbilbakken» i Andeby, Calisota, på samme sted som Andebyfortet stod. Andebyfortet ble bygget av Sir Francis Drake, og ble senere blant annet brukt som hovedkvarter for Hakkespettbevegelsen. Carl Barks var imidilertid ekstremt inkonsekvent når det gjelder fremstillingen av bingens nærmeste omgivelser. Noen ganger står den på flat mark nede i selve byen, med andre hus tett inntil seg, heller enn å ruve i ensom majestet oppe på en høyde. De fleste tegnere etter Barks har imidlertid gått tilbake til å la bingen stå isolert oppe på en haug. Hele skråningen opp til bingen er vanligvis full av skilt med hissige forbud mot å nærme seg, og advarsler om at det er utlagt miner. Samtidig forutsetter seriene som regel at Skrue benytter bingen som kontorbygg der han tar imot gjester og forretningsforbindelser, som da altså på noe vis må bli loset trygt inn.

Carl Barks har brukt to forskjellige tidspunkt for byggingen av pengebingen. I historien Frosne penger (første gang utgitt i 1951) nevner Skrue sin «nye pengebinge», mens i Onkel Skrue på flyttefot (1956) sier Skrue «Her har huset [Pengebingen] stått i sytti år og her skal det stå». Don Rosas episode 10 av Skrues liv viser byggingen av pengebingen; ifølge Rosas egne notater skjer dette i 1902. Byggearbeidet tok ca. 6 måneder.

Ferdig reist måler Pengebingen 40×40×42 meter over bakkenivå, men har også en kjeller. Bygningen har i tillegg til kjelleren, 12 etasjer. Hvelvet måler 40×30×44 meter, og er fylt med kontanter fra kjelleren til ca. 10.–11. etasje.

Pengebingen er utstyrt med all slags feller for å stoppe innbruddstyver, og spesielt B-gjengen, fra å stjele pengene som oppbevares der. Til tross for fellene og strengt vakthold har bygningen likevel måtte gi tapt for mangt et angrep. Ved et tilfelle ble den til og med krympet så liten at B-gjengen kunne få den med i bukselommen.

I tillegg har Skrue bygget inn diverse fallemmer og annet for å holde uønskete kreditorer og selgere borte.

Foruten Skrue selv, har frøken Vable vært ansatt som sekretær i bygningen i en årrekke. Hun ble ansatt av søstrene til Skrue for å hjelpe til med papirarbeidet mens han var borte for å tjene penger til å fylle bingen.

Seriene er ikke konsekvente når det gjelder hvorvidt Skrue faktisk bor i bingen og overnatter der, eller om han sover et annet sted og «går på arbeid» om morgenen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]