Pemphigidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pemphigidae
Pemphigus spyrothecae
Nomenklatur
Pemphigidae, Eriosomatidae
Populærnavn
gallebladlus
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppePlantelus
Økologi
Antall arter: ca. 320 i verden, 71 i Europa, ca. 20 i Norge
Habitat: på planter
Inndelt i

Gallebladlus (Pemphigidae) er en gruppe med plantelus som hører til gruppen bladlus (i vid forstand), Aphidomorpha. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner. Man kjenner 20 arter fra Norge, i tillegg ble en hittil ukjent art oppdaget på Svalbard i 2008. Denne har foreløpig ikke blitt gitt et navn fordi man ennå ikke har funnet vingete eksemplarer, den er dermed vanskelig å sammenligne med andre arter. Den er en av bare tre arter bladlus på Svalbard.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 2 – 3 mm), trinne bladlus, ofte grønne, men de kan være mørke eller rødlige. De mangler rør på ryggsiden av bakkroppen. Noen undergrupper er tett hårete. Beina og antennene er kraftige. De vingede formene har markert vingemerke (pterostigma).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse bladlusene har gjerne komplekse livssykler. Et typisk mønster er at de veksler mellom å leve på løvtrær om våren, da de gjerne danner galler på bladene, og på røttene av urter eller gress om sommeren. De veksler også mellom ukjønnede og kjønnede, og mellom vingede og vingeløse generasjoner. De kjønnede individene er knøttsmå, og etter paringen legger den kjønnede hunnen ett enkelt, stort egg som gir opphav til en parthenogenetisk hunn. Noen arter av Pemphigidae lever i kolonier med arbeidsdeling mellom individene. Noen er store med forstørrede frambein og spisse framspring på hodet, og virker som soldater som verner resten av kolonien mot fiender.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Flere arter er regnet som skadedyr, for eksempel kan sommergenerasjonen av Pemphigius bursarius gjøre skade på salat ved at de ødelegger røttene slik at salaten visner.

Systematisk inndeling / europeiske slekter[rediger | rediger kilde]

Familien bør muligens hete Eriosomatidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]