Peder Strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peder Strøm
Født22. mars 1682Rediger på Wikidata
Død20. sep. 1741Rediger på Wikidata (59 år)
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Peder Olsen Strøm (født 22. mars 1682, død 20. september 1741 i Borgund) var prest i Borgund (Møre og Romsdal) og tilhørte den pietistiske kretsen som under ledelse av Thomas von Westen ble kalt for sjustjerneprestene.

Peder Strøm var en meget lærd mann. Det ble blant annet påstått at han var en svarteboksprest som hadde frekventert nedgangsskolen, og som derfor kunne atskillig mer enn sitt Fader vår. Det var også ham som i 1733 tok imot kong Christian VI da han kom til Ålesund og Bud på sin eneste Norgesreise.

Henrik Ibsen samlet i 1862 eventyr- og sagnfortellinger på Sunnmøre og fikk av bygdehistorikeren Peder Fylling i Skodje høre en mengde sagn om Hr. Peder, både i forbindelse med kongebesøket, hans avsløringer av hekser og trollfolk, og i relasjon til sambygdingene.

Peder Strøm var først gift med prestedatteren, Maren Pedersdatter Ascanius,(1683-1723), og dernest med Gunnela Susanne Hagerup (1687-1764). Ekteskapet med Maren var barnløst, mens han med Gunnela fikk fire barn, bl.a. den kjente Eikerpresten og topografen Hans Strøm.