Peder I. Ramsrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Peder I. Ramsrud (født 10. februar 1923 i Fåberg, Oppland) er en norsk politiker (FrP). Han var innvalgt på Stortinget fra Oppland i perioden 1989–1993. Ramsrud var også medlem av Oppland fylkesting (1981–83 og 1983–87)1 og Østre Toten kommunestyre (1979–83 og 1983–87). I perioden 2007–2011 er han første varamann i kommunestyret.

Bakgrunn og yrkesliv[rediger | rediger kilde]

Peder I. Ramsrud er sønn av Ingvald Ramsrud (1900–1980) og Margit f. Sagbakken (1901–1990). Da Peder var smågutt, flytta de til bruket RamsrudBiri. Noen år seinere begynte familien med bureising på stedet Skogly. Faren Ingvald Ramsrud var også aktiv politiker og satt i Biri herredsstyre for Kristelig Folkeparti.

Alt som gutt viste Peder Ramsrud kunstneriske evner, og fikk blant annet Bjørn Bjørnsons anerkjennelse for tegningene av faren Bjørnstjerne. I en treårsperiode på 1950-tallet forsørga Ramsrud også familien som kunstmaler. I en alder av 85 hadde han to utstillinger med egne bilder.

Ramsrud gikk på Viken kristelige folkehøyskole i 1939–40 og tok deretter Indremisjonselskapets bibelskole og predikantkurs. Han begynte så ei lang karriere som forkynner for Oppland indremisjon, fra ca. 1941 til 1957. Han skrev flere sanger, blant annet den forholdsvis kjente I romerbrevet åtte, jeg bor i nummer tre. Der skriver Paulus at "Det som var umulig for loven, fordi den sto maktesløs på grunn av vårt kjøtt og blod, det gjorde Gud".

Ramsrud sluttet som predikant fordi han følte seg utslitt. Etter mellomspillet som profesjonell kunstmaler omskolerte han seg til forsikringsbransjen. Etter diverse fusjoner havna Ramsrud i Storebrand, der han avslutta sin yrkeskarriere som assurandør i 1989.

Ramsrud er gift med Valborg Skår (født på Eina), som stammer fra en kunsterfamilie i Hardanger. De er bosatt i Kolbu i Østre Toten.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Peder Ramsrud meldte seg tidlig inn i Anders Langes parti og fortsatte som aktivt medlem etter navneendringa til Fremskrittspartiet i 1977. Han var i to perioder medlem av både Oppland fylkesting og Østre Toten kommunestyre, samt mangeårig styremedlem i Oppland Fremskrittsparti. I fylkeslaget var han også formann i perioden 1973-77. Da Ramsrud som 66-åring ble valgt inn på Stortinget, ble han kjent som den første oldefaren som stilte nyvalgt i nasjonalforsamlinga.

Stortingskomitéer[rediger | rediger kilde]

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]