Pe-Torsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pe-Torsa under overrekkelsen av Nord-Trøndelag fylkes kulturpris 4. desember 2012. Fylkesordfører Gunnar Viken til høyre, fylkesråd Terje Sørvik med diplomet.

Pe-Torsa er et friluftsteater og etterhvert også en kulturfestival i grenda Kvelia i Lierne kommune i Trøndelag. Spelet ble første gang framført i 2000. Spelet fikk Nord-Trøndelag fylkes kulturpris 2012.

Handlingen i spelet foregår i 1950-årene, og kretser rundt hovedpersonen Pe-Torsa som er bonde på g.nr 1 br.nr.1 Oppgår’n i Kvelia og nyvalgt ordfører i Nordli herred. Hovedrollen spilles av spelets forfatter Kjell Kvetangen. Rundt hovedpersonen finnes et persongalleri av familie, gårdens tjenestefolk, naboer, politiske motstandere og tilreisende til bygda. Spelet har ny handling hvert år, og det inviteres årlig gjestende kjendiser til biroller. Slike gjesteartister har blant andre vært Lornts Mørkved som emissær i 2002, Paul Ottar Haga som avholdsagitator i 2005, Harald Heide-Steen jr. som russisk krigsveteran i 2006, Elsa Lystad som Gamm-Helmers forlovede i 2007 og Kristen Gislefoss som værspåmann i 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]