Pave Benedikt XVIs apostoliske reise til Bayern, 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bayerns flagg

Pave Benedikt XVI besøkte etter invitasjon fra de bayerske biskopene sitt bayerske fødeland fra 9. til 14. september 2006. Mottoet for besøket var «Wer glaubt ist nie allein» (den som tror er aldri alene). Paven besøkte en rekke steder i Fristaten Bayern som har hatt betydning i hans eget liv:

  • 9.-10. september: München, hvor paven var erkebiskop fra 1977 til 1982
  • 11. september: Altötting, Mariavalfartssted. Byen ligger like ved Marktl am Inn hvor paven ble født i 1927. Paven avla fødebyen et kort besøk.
  • 12.-14. september: Regensburg, pavens «valghjem», hvor han var professor ved universitetet fra 1969 til hans kirkelige karrière begynte i 1977, og hvor hans bror Georg bor og gjennom mange år ledet det verdensberømte guttekoret Regensburger Domspatzen. Paven kom til den konservative middelalderbyen som opprinnelig ble grunnlagt av romerne etter å virket i det liberale Tübingen sammen med bl.a. Hans Küng. Pavens foreldre, Joseph og Maria, og hans søster Maria, er begravet på St. Josef-gravlunden i Regensburg. I Pentling i utkanten av byen bygget søsknene Ratzinger i 1970 et hus, og paven er fremdeles registrert som innbygger.
  • 14. september: Freising, hovedbyen i det tidligere fyrstbispedømmet Freising. Paven studerte i byen, og ble her sammen med sin bror viet til prest i byens katedral av kardinal Michael von Faulhaber i 1951, og virket senere som professor i Freising. Paven fører byens våpen (Korbinians bjørn) samt fyrstbispedømmet Freisings våpen (Freisings maurer) i sitt pavelige våpen.

München[rediger | rediger kilde]

Paven innledet sitt besøk med bønn ved Mariasøylen på Mariaplassen i München. Mariasøylen har også personlig betydning for paven: Her tok han avskjed fra München for 25 år siden for å gå til Roma

Lørdag 9. september

Paven ankommer Franz Josef Strauss-lufthavnen om ettermiddagen, kjører gjennom Münchens gamleby, og innleder sitt besøk med bønn ved Mariasøylen på Mariaplassen. Han mottas her av representanter for den bayerske stat.

Kurfyrst Maximilian I gjorde på 1600-tallet Maria til Bayerns himmelske beskytterinne (Patrona Bavariae), og søylen ble innviet i 1638. Ved det samme monumentet tok paven med bønn avskjed som erkebiskop, da han 25 år tidligere dro til Roma for å bli prefekt for kongregasjonen for troslæren.

Søndag 10. september

Kl. 9:30 holder paven frilufts festgudstjeneste ved Neue Messe München. Kl. 10 er det nattverd, og deretter angelusbønn. Kl. 17:30 er det vesper med unge familier, kateketer, religionslærere og kommunionsbarn i Vår kjære frue-katedralen.

Altötting og fødebyen Marktl am Inn[rediger | rediger kilde]

Mandag 11. september

Pavens forprogram begynner allerede kl. 7 om morgenen. Ca. kl. 9:45 ankommer paven Kapellplatz, og ber i det berømte Gnadenkapelle. Fra kl. 10:30 er det nattverd på Kapellplatz, og til slutt overføring av helligdommen til tilbedningskapellet.

Kl. 16:30 drar paven til basilikaen, hvor det er vesper med ordensfolk og presteseminarister.

Ifølge den pavelige reisemarskalk Alberto Gasbarri vil Den hellige far om aftenen avlegge fødebyen et kort privat besøk. Passaus biskop Wilhelm Schraml betegnet det som «en ekstraordinær personlig gest at paven har tatt seg tid til dette private kortbesøket i sitt tette reiseprogram».

Paven vil besøke kirken St. Oswald, hvor han ble døpt på sin fødedag, påskeaften 16. april 1927. Deretter vil han kjøre til Sportsplassen og fly til Regensburg.

Regensburg[rediger | rediger kilde]

Regensburg er en av Tysklands eldste byer

Om aftenen 11. september ankommer paven Regensburg.

Tirsdag 12. september

Kl. 10 er det festgudstjeneste i Regensburg. Skolene i Bayern har fri denne dagen i anledning besøket. Paven holder akademisk gudstjeneste med studenter og professorer. Han skal også be med representanter for de andre konfesjoner i Regensburg-domen.

Onsdag 13. september

Dagen er satt av til et personlig møte mellom paven og hans bror, Msgr. Georg Ratzinger.

Freising[rediger | rediger kilde]

Freisings våpen med den hellige Korbinians bjørn, som gjenfinnes i det pavelige våpenet

Torsdag 14. september

Kl. 10:30 ber paven ved den hellige Korbinians skrin i Freisings Mariakatedral. Han møtes med prester og diakoner fra erkebispedømmet München og Freising.

Besøket avsluttes når paven returnerer til Roma fra Franz Josef Strauss-lufthavnen i München.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]