Paulus' første brev til Timoteus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Paulus' første brev til Timoteus, også kalt første Timoteusbrev, er et av brevene som bærer apostelen Paulus’ navn, og er i den kanoniske rekkefølge den femtende boken i Det nye testamente. I norske bibelhenvisninger forkortes brevet etter bibelselskapets standard «1 Tim».

Brevet er et av de såkalte pastoralbrevene. De andre brevene i denne gruppen er Paulus' andre brev til Timoteus og Paulus' brev til Titus. Betegnelsen pastoralbrev (av latin pastor «hyrde») kom i bruk på 1700-tallet, og henspiller på at brevene er rettet til individuelle personer med lederansvar i menigheten. Den Timoteus som brevet er adressert til omtales både i Apostlenes gjerninger og andre brev som en følgesvenn av Paulus.

Enkelte bibelkritikere mener at pastoralbrevene ikke kan være skrevet av Paulus selv, men arkeologiske funn i Grotte 7 i Qumran har bragt fram en rekke NT-fragmenter som er mer enn et halvt århundre eldre. Disse fragmentene, deriblant Timoteusfragmentene, støtter pastoralbrevenes paulinske opprinnelse ved sin tidlige datering.[1]

Brevet inneholder formaninger til Timoteus om at han må bevare den overleverte troen ved å bekjempe vranglærere. Videre er det instrukser om hvordan rett gudstjeneste skal holdes, hvordan menigheten skal organiseres og anvisninger om hvordan Timoteus skal utøve sin egen tjeneste som leder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gerhardson, Birger: En bok om nya testamentet. Kristianstad 1993

Referanse[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thoralf Gilbrant - "Hva skjedde med Bibelen?" s. 55-56 (ISBN 82-7388-398-1) (1994)


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Bibelen Oversettelsene av 2005 & 1978/85